Címlap Politika Trükközhetett...

Trükközhetett a pécsi polgármester – Eljátszotta a hattyú halálát?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem bontotta ki az igazság minden szegletét, vagy "csak" felelőtlen volt. Mutatjuk, mire gondolunk. 

Amint azt a Pécs Aktuál megírta, “Valamilyen furcsa és rejtélyes” okból megfúrhatták a pécsi polgármester nyílt fogadóóráját – legalábbis a polgármester szerint, aki saját maga fogalmazott így tegnapi közleményében. Bár akkor is kerestük az illetékest, hogy mi történt, nem értük el. Ma már viszont igen.

Péterffy Attila szerint augusztus 26-án tartott volna fogadóórát a Gandhi Gimnázium sportcsarnokában, hogy “az online városinfók sora után az első személyes találkozóját a pécsi polgárokkal a város keleti részén tartsa meg.” Ez azonban nem jött össze, mert

“a helyszín valamilyen furcsa és rejtélyes oknál fogva már nem állt a rendelkezésünkre”

– írta.

Ezt a mondatot sokan úgy értették – talán nem is véletlenül, hogy biztosan „kitrükközték” a polgármestert, hogy ne tudjon fogadóórát tartani. Mi is így értettük.

Most azonban úgy néz ki, hogy a polgármester volt az, aki trükközött a szavakkal.

A Gandhi Gimnázium helyiségeit, köztük a sportcsarnokot is az intézményt fenntartó cég adja bérbe. A társaság ügyvezetője a Pécs Aktuál érdeklődésére közölte, semmilyen szerződést nem kötöttek az önkormányzattal, annál is inkább, mert felújítás van, amiről tudnak is a polgármesteri hivatalban.

„A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. a nyári időszakban az általa fenntartott Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola sportcsarnokának felújításáról határozott. A kivitelezéssel megbízott vállalkozó már hetekkel ezelőtt megkezdte a munkát. Pécs M.J.V. Önkormányzata augusztus 13-án kért árajánlatot társaságunktól a sportcsarnok augusztus 26-i kibérlésére.

A helyszínt azután meg is tekintették a felek. Társaságunk munkatársai már kezdettől fogva jelezték, hogy a kivitelezési munkálatok még nem értek véget, de a megadott időpontra akkor még megvalósíthatónak ítélték a programot. Pécs M.J.V. Önkormányzata végül augusztus 17-én délután, e-mailben jelezte abbéli döntését, hogy 26-ára bérbe kívánja venni a sportcsarnokot. Miután azonban akkor kiderült számunkra, hogy a felújítás (amely tanévkezdés előtti, sürgős, garanciális javításokat, pálya-felfestést és teljes takarítást is magában foglal) mégsem ér véget időben, a kollégáim arról kellett hogy tájékoztassák a bérlőjelöltet, hogy a vállalkozó sajnos nem készül el az ígért határidőre, így pedig 26-ára nem áll módunkban bérbe adni a csarnokot

– közölte érdeklődésünkre Virág Bertalan. A Gandhi Kft. ügyvezetője elmondta azt is, hogy „Pécs M.J.V. Önkormányzatának hivatalos e-mailjét tehát hétfő délután kapták meg, melyre a körülmények felmérése után a lehető leggyorsabban, már másnap reggel válaszoltak,

bízva abban, hogy a hátralévő 8 nap elegendőnek bizonyul másik helyszínt találni. Szerződést egyáltalán nem kötöttünk, így nem is mondtunk vissza

– erősítette meg az ügyvezető.

Mindez azt jelenti, hogy

a polgármester úgy adott ki egy közleményt és sugalmazott, de legalábbis hallgatta el az információkat, hogy pontosan tisztában kellett lennie azzal, miért nem tud fogadóórát tartani az intézmény sportcsarnokában.

Ha nagyon jóindulatúak akarunk lenni, akkor elképzelhető egy olyan verzió is, hogy Péterffy Attila „digitális munkatársa”, aki a polgármester közösségi oldalát szerkeszti és Péterffy Attila nevében közleményeket ír, önálló akcióba lépett. Kizártnak tartjuk azonban, hogy ez megtörténhet, annak ellenére, hogy a politikában sem szokatlan, ha szakemberek végzik az ilyen típusú kommunikációs anyagok elkészítését, szövegezését, megírását és „terítését”. Ezzel együtt sem életszerű azonban, hogy a polgármester ne tudna arról, hogy mi megy ki a nevében a nyilvánosságba – a szöveget legalább be kellett neki olvasni a telefonban. Azt is nehezen hinnénk el, hogy a polgármesternek fogalma sincs, mi történik a hivatalában, vagy hogy a stábja éppen mit szervez neki.