Címlap Arc Nem is szerző...

Nem is szerződött szilveszteri tűzijátékra Pécs – ismerte el Péterffy, de szerinte akkor is jogosan szavaztatja a pécsieket

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint azt a Pécs Aktuál megírta, megszavaztatja a pécsieket Péterffy Attila, hogy tűzijáték legyen-e szilveszterkor, vagy tűzifa! A pécsiek dönthetnek arról, hogy szilveszterkor tűzijáték búcsúztassa-e az évet a városban, vagy az égi parádéra fordított összegből a legelesettebbeket segítse az önkormányzat tűzifa-vásárlással – közölték.

Több olvasónknak, illetve a hírt kommentelőnek azonban gyanús volt ez az akció, és ennek hangot is adtak.

Egy energiaválság közepén valóban furának tűnik a pécsi polgármester tűzijáték vagy tűzifa szavaztatós ötlete, és

FELMERÜLHET AZ A GYANÚ IS, HOGY TÉNYLEG CSAK SZÍNJÁTÉK AZ EGÉSZ, MERT PÉLDÁUL NEM KÖTÖTTEK SZERZŐDÉST A DECEMBERI 31-I TŰZIJÁTÉKRA, ÍGY AZZAL NEM IS SZÁMOLTAK. AZ ÉV VÉGI LÁTVÁNYOSSÁGOT UGYANIS VAN, HOGY ÉVEKKEL – DE LEGALÁBB EGY ÉVVEL – KORÁBBAN LE SZOKTÁK KÖTNI, ÉS A SZOCIÁLIS ALAPON KIOSZTOTT TŰZIFA-KERETET IS HÓNAPOKKAL KORÁBBAN ÖSSZE SZOKTÁK ÁLLÍTANI

írtuk korábbi cikkünkben. Hogy pontosan ebben az esetben miről van szó, arra rákérdeztünk a polgármesternél, de nem kaptunk válaszokat.

A keddi Közgyűlésen viszont Kamarás Péter, ÖPE-KDNP-s önkormányzati képviselő is rákérdezett a témára Péterffy Attilánál.

A polgármester elismerte, nem kötöttek szerződést egyetlen céggel sem a december 31-i tűzijátékra, noha rengeteg árajánlatot kért be a Zsolnay Örökségkezelő.

Kifejtette viszont, hogy szerinte így sem értelmetlen a szavaztatás, mert még van, vagy lenne lehetőségük szerződni december 9-e, vagyis a szavazás vége után, ha a pécsiek a tűzijátékot tartják fontosabbnak. (Ezt mi kizártnak tartjuk, meg is írtuk, hogy tippünk szerint ez olyan kérdés, mint a nemzeti konzultációk esetében. Vagyis már az elején tudni lehet a „győztes” választ is – a szerk.)

Azt nem indokolta meg, mi alapján véli úgy, hogy lenne lehetőség szerződni, általában ugyanis meglehetősen kevés olyan professzionális cég működik a piacon, amely képes egy akkora tűzijátékot lebonyolítani, mint amekkorák korábban Pécsett voltak – nem beszélve az ehhez szüskéges biztosítás megszervezéséről, ami szintén időigényes folyamat. Nem véletlen, hogy hónapokkal, de nem ritkán akár évekkel előre le szokták kötni ezeket az opciókat a megrendelők – hiszen sok helyen van december 31-én tűzijáték, vagy valamilyen látványosság, attrakció.

Péterffy Attila elárulta, hogy 250 család juthat szociális tűzifához Pécsett, a fa mennyisége is megvan már. Szerinte lehetőség van további mennyiség vásárlására, így vagy ezek a családok kaphatnak többet, vagy még tovább bővítik a programba bevonható rászorulók körét.

Videó:Mi csak a leglényegesebb részt emeltük ki a hosszas kérdezz-felelekből a képviselő és a polgármester között, ami percekkel ezelőtt ért véget. A többit a Közgyűlés videós közvetítésében lehet megnéznie annak, akit mind az öt kérdésnyi párbeszéd és polgármesteri magyarázat érdekel.