Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pár napja írta meg a Pécs Aktuál, hogy Péterffy Attila megszavaztatja a pécsieket, hogy tűzijáték legyen-e vagy tűzifa! Ez a meglehetősen fura polgármesteri ötlet azonban több kérdést vetett fel, amelyekre rá is kérdeztünk. Leginkább arra voltunk kíváncsiak egyebek mellett, hogy egyáltalán kötöttek-e bármilyen céggel korábban szerződést december 31-i tűzijáték miatt, vagy nem. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk válaszokat.

Olvasóink jó részének gyanús az a polgármesteri ötlet, amelyet a napokban dobott be a semmiből Pécs polgármestere. Péterffy Attila ugyanis arról konzultál, hogy a pécsiek szerint tűzijáték legyen-e, vagy inkább osszanak ki több tűzifát ehelyett?

A kommentekből úgy tűnik: túltolta Péterffy Attila ezt a kis pécsi nemzeti konzultációt, amelyről keletkezése pillanatában sejthető a végeredmény is.

„Szánalmas”, „színjáték”, „ripacs”, önpúderezés – Kommentekben osztják a polgármestert

A hírt kommentelők jó része nem fogta vissza magát, és nekiesett Péterffy Attilának, mert álkérdésnek, szánalmasnak, színjátéknak vagy épp ripacskodásnak vélik a szavaztatást.

A kép kattintásra nagyítható

Volt olyan kommentelő, aki azt kérte számon, hogy

sokkal inkább szavazott volna „a volt Mandulás kemping és a Bőrklinika épületének minimum kétes tisztaságú cseréjéről„, de akkor nem tartotta fontosnak ezt a polgármester, pedig ott százmilliós tételekről döntöttek – hosszas, hónapokig tartó nekifutások után.

A kép nagyítható

Volt, aki azt írta, ha kevesebb jutalmat osztogattak volna szét, akkor juthatna pénz erre is, meg arra is.

A kép nagyítható

Egy energiaválság közepén valóban furának tűnik a pécsi polgármester tűzijáték vagy tűzifa szavaztatós ötlete, és

felmerülhet az a gyanú is, hogy tényleg csak színjáték az egész, mert például nem kötöttek szerződést a decemberi 31-i tűzijátékra, így azzal nem is számoltak. Az év végi látványosságot ugyanis van, hogy évekkel – de legalább egy évvel – korábban le szokták kötni, és a szociális alapon kiosztott tűzifa-keretet is hónapokkal korábban össze szokták állítani.

Hogy pontosan ebben az esetben miről van szó, arra rákérdeztünk a polgármesternél, de egyelőre nem kaptunk válaszokat ezekre a kérdéseinkre:

  • Mennyit tettek félre az elesett emberek tűzifával való megsegítésére? És mennyit szánnak tűzijátékra? 
  • Miért gondolta úgy Pécs polgármestere, hogy egy ilyen horderejű és teljesen egyértelmű kérdésben a pécsiekre bízza a választást?
  • Amennyiben a tűzijátékra esik több voks, akkor a város vezetése hogyan segíti az elesetteket ebben a vészterhes időszakban? 
  • Kötöttek-e már bármilyen céggel szerződés december 31-re? Ebben szó volt-e elállásról, amennyiben nincs forrás a tűzijáték megrendelésére?  
  • Tavaly – szociális alapon – mennyi tűzifát tudott kiosztania a pécsi önkormányzat a rászorultaknak? (2018-ban még 170 család kapott tüzelőt a pécsi önkormányzattól. Akkor 270 köbméter fát tudtak kiszállítani, amit egyébként a Biokom termelt ki éves tevékenységei során – a szerk.)

Ha mégis érkeznek válaszok, arról mindenképpen beszámolunk majd.