Címlap Arc „Nem lá...

„Nem látok, de attól még élvezem a futást a Malomvölgyi-tó körül! Miért ne tenném?”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Almádi Evelin semmit nem lát a környezetéből. Ennek ellenére a Pécs mellett található Malomvölgyi-tó körül rója a köröket segítőjével, Benkő Pamelával. A pécsi lány története nemcsak azoknak inspiráló, akik nehezen kelnek fel a karosszékből, hanem azoknak is példaértékű, akik látás- vagy mozgássérültként kezdenének sportolni. Evelin üzeni: csinálni kell, mert ez boldogabbá tesz, mint egy csoki!

Almádi Evelin egy hős. Segítője és „mozgatója” még „hősebb”. Négy éve találtak egymásra, amikor Pamela ismeretlenül ráírt a látássérült lányra. Van kedved túrázni? – kérdezte. Aztán megtették az első tíz (10!) kilométerüket úgy, hogy csak az egyikük látta, merre is tartanak.

Evelin és Pamela kéz a kézben

– Sokan kérdezik, hogy mit szoktam élvezni a természetben, ha nem látom a tájat. A levegőt, a madarak csicsergését és azt, hogy mozgunk – hangzik az egyszerű és rendkívül őszinte válasz a mosolygó Evelintől.

– Nem beszélve, hogy ez egészséges is, mind mentálisan, mind fizikálisan – teszi hozzá gyorsan Benkő Pamela, aki egy percre sem engedi el a fiatal lány kezét. Pedig most pár percre megálltak velem beszélgetni.

„Össze van kötve a karunk, de szabadon mozgunk mindketten”

– Ha elindulunk, minden apró buckát, lejtőt és kanyart előre jelez nekem Pamela. Így biztonságban érzem magam – részletezi Evelin. A lány az évek alatt annyira összeszokott már, hogy a lábuk is együtt pörög a poros, kavicsos talajon. Jó rájuk nézni, ezt nem lehet leírni. Pedig Evelinnel nem volt túl kegyes az élet.

Ha útnak indulnak, akkor minden buckát, lejtőt és fordulót jelez Pamela

„Koraszülött voltam, akkor veszítettem el a látásomat”

Evelin két ikertestvérével együtt koraszülöttként jött világra. Inkubátorba kerültek, de sajnos mindhárman elveszítették látásukat. A szülők azonban úgy nevelték Evelint és testvéreit, hogy megállják helyüket a világban. Most biztosan büszkék a lányukra. Olyan versenyeken indul, ahol még az egészségesek is félve állnak rajthoz.

– Volt egy 18 kilométeres verseny, amelynek napján lefagyott minden, iszonyú hideg volt. Felhívtam Evelint, hogy na, mi legyen. Ő csak annyit mondott: mikor indulunk? – emlékezett vissza Pamela az egyik legkeményebb menetelésükre.

– Azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes sportolni, mert nagyon jó és örömet okoz. Ha nem futok, otthon pilatesezek – teszi hozzá Evelin.

Példájukból sokan merítkeznek Pécsett

Együtt megy a bemelegítés is

Pamela több mint 70 önkéntessel dolgozik nap mint nap a Kelta Kör Sportegyesület vezetőjeként. Céljuk, hogy mozgásukban és látásukban korlátozottaknak segítsenek kimozdulni.

– Már több mint 20 túrázónk, futónk van, akikkel rendszeresen megyünk a Mecsekbe. Sőt, van olyan, hogy a menhelyről hozunk el kutyákat, így állatokkal is körbe vannak véve azok, akik kimozdulnak otthonról. Sok kedvencnek már gazdit is találtunk – sorolja jótetteiket Pamela.

– Sokan azt gondolják, hogy az önkéntes munka áldozat, de ez nem az. Ez egy szolgálat, ami örömet okoz nekünk is – tette hozzá Pamela.

A két lány a Ki-Látás Alapítvány nagykövete is egyben. Azon munkálkodnak, hogy minél többen velük tartsanak és ismerjék meg a mozgás örömét.