Címlap Arc Ő az a lány, ...

Ő az a lány, akinek rajzaival van tele a pécsi éjszaka

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Hegykőről származó lány jellegzetes, ironikus pop-art stílusú képeivel egyből belopta magát az internet népének szívébe. Élethelyzeteket és valós párbeszédeket örökít meg, amelynek témáit gyakran önkritika, társadalmi szatíra és rengeteg humor jellemez, de nem egyszer állít görbe tükröt az emberek felé. Biacsics Renáta, alias Renya tanulóként érkezett a városa, de köszöni szépen, maradna!

Renya grafikus tanulóként érkezett a városba és nem kellett neki sok idő, hogy beleszeressen Pécs hangulatába. Itt vágott bele igazán képzőművész életébe, létrehozta a Renyagyárat, egyedi pólókat készít és kávézók, illetve más szórakozóhelyek falai viselik kezének munkásságát. Nem beszélve arról, hogy egyedülálló stílusa és alkotásai révén országos szinten is elismerik.

Alsótízezer” póló

Maga a sajátos humorral megáldott képek témái és a rajtuk szereplő párbeszédek leginkább Renya barátaitól származnak, de sok esetben saját meglátásiból is szemezget a grafikus lány.

„Évek óta függőségszerűen gyűjtögetem ezeket a frappáns megszólalásokat a telefonomba vagy jegyzetfüzetembe. Ekkor már egyből van egy kép a fejemben arról, hogy miként fogom megrajzolni az adott szituációt.”

Ezekből a jegyzetekből szemezgetve igyekszik aktuális témákra, társadalmi, közéleti problémákra rávilágítani vagy reflektálni Renya.

Fotó: Guriga

Miért Renya? Sok a rinya?

Renya ódzkodik a pazarlástól. Ennek köszönhetően minden olyan anyagot összegyűjtött az egyetemen, amiből később alkotni tudott.

„Amikor bejöttek a csoporttársaim és meglátták, hogy mennyi minden vackot és szemetet halmoztam fel, csupán csak annyit mondtak: Na, már megint beindult a Renyagyár.”

A terápiás jellegű alkotástól egészen a sikerig

„A régi gyerekrajzaimat visszanézve meglepődők, hogy mennyire hasonló volt a stílusom a mostanihoz képest, de még is inkább a humor dominált. Például van egy saját képregényünk a tesómmal, amiben egymás ellen harcoltunk egy sor vicces jelenet közepette. A magányos vonal viszont más. Ez szerintem lassan alakult ki. Valahogyan a problémákra is reflektálni kellett és nálam ez volt az eszköz, amivel kiadhattam ezt magamból. Valaki verset ír, én rajzolok.”

Renya mai napig – mondhatni terápiás jelleggel alkot. Sosem másoknak, sosem egy előre megtervezett módon vagy a piaci tényezőket nézve csinálta művészetét.

„Nem akarok művészetet csinálni, úgy akarok alkotni, hogy az nekem legyen jó. Nem egyfajta filozofálásról van szó. Ez egy olyan eszköz számomra, amivel a gondolataimat valósíthatom meg. Az, hogy ez másnak is tetszik, az egy külön öröm.”

Az embereknek pedig nagyon is tetszik Renya művészete. Instagram oldalát közel 10 ezren követik és jellegzetes pólói is hatalmas sikernek örvendenek, mind például az „Alsó Tízezer” vagy a „Csicskagyász”. A karantén időszakban pedig elkészítette azt a kollázsát, ami – kis túlzással ugyan, de – felrobbantotta az internetet.

Renya elmesélte, hogy amikor a „Piros rúzs van rajtam” rajzát befejezte, egyből odébb dobta asztalán, mert nem igazán tetszett neki. Pár nap elteltével átértékelte a véleményét és úgy volt vele, hogy „miért is ne alapon” közzétette az interneten. El sem hitte, ami ezután történt:

„Miután kiraktam a rajzomat a netre, hirtelen azt vettem észre, hogy felrobban a telefonom. Ömlöttek a like-ok és a pozitív vélemények, a megkeresések, hogy interjút szeretnének velem készíteni. El is adtam az eredeti kollázst, ami alapján végül egy nagy vászonképet is festettem. Valamiért mindenki ezt a képet akarta látni.”

Mindezek mellett nem egyszer felkérték már Renyát kávézók, szórakozóhelyek vagy pub-ok azzal a szándékkal, hogy grafikáival és sajátos stílusjegyével díszítse fel a helyeket. Ilyenkor szinte rábízták a dizájnt, csupán annyi volt a kikötés: hogy a rajzok menjenek a hely hangulatához.

A jövőre nézve

Renya továbbra is szeretne kiállni és felhívni a figyelmet társadalmi problémák mellett, melyre leginkább művészetét használja. Fontos számára, a szolidaritás, a társadalmi érzékenység és hogy úgy szólalhasson fel ezek mellett, hogy közben senkit sem bánt meg. Ami pedig saját vállalkozását illeti, továbbra is szeretne erre koncentrálni és hogy meg tudjon élni művészetéből. Ezek mellett régóta gondolkozik azon, hogy pólóit és képeit külföldre is eljuttathassa. Legyen szó kiállítási vagy eladási célzattal.