Címlap Politika Joe Biden les...

Joe Biden lesz a következő elnöke az Egyesült Államoknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A demokrata jelölt 273 elektori szavazatot tudhat magáénak az összesen 538-ból. Trump szerint még nincs vége.

Pennsylvania állam 20 elektorának az elnyerésével a demokrata jelölt, Joe Biden megszerezte a győzelmet az amerikai elnökválasztáson.  A demokrata jelölt – Barack Obama alelnöke – ezzel 273 elektori szavazatot tudhat magáénak az összesen 538-ból, ami azt jelenti, hogy a republikánus Donald Trump jelenlegi elnök a szavazatszámlálás alapján minden esélyét elveszítette a második mandátuma elnyerésére. 

Alelnöke az 56 éves kaliforniai szenátor asszony, Kamala Harris lesz, az első nőként, aki betöltheti ezt a tisztséget. 2021. január 20-án iktatják be őket.

Joe Biden az USA 46. elnöke.

Trump szerint nincs vége

Donald Trump stábja közleményben reagált a hírre. Ebben úgy fogalmaznak, hogy

pontosan tudják, Biden miért siet annyira, hogy hamisan győztesnek állítsa be magát, és hogy a médiabeli szövetségesei miért segédkeznek ebben: mert nem akarják, hogy kiderüljön az igazság. Az az egyszerű tény, hogy ennek a választásnak még messze nincs vége

– írja a Guardian alapján a 444.

Azt írják, hogy hétfőn bírósághoz fognak fordulni, és el fogják érni, hogy a választási törvényeknek megfelelően, jogszerűen válasszák meg az új elnököt. (Guardian)

(via Index / Fotó: LA Times)