Címlap Arc Pécsi profess...

Pécsi professzor keresi a koronavírus ellenszerét

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Csortos Szabolcs / PTE

Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentése alapján tíz akciócsoport állt fel a járványügyi helyzet minél hatékonyabb kezelése érdekében. A tíz munkacsoport egyike a koronavírus-kutatócsoport, melynek vezetője a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője, Jakab Ferenc professzor lett. (Vele a Pécs Aktuál készített interjút a koronavírus-járvány legelején – a szerk.)

A csoport feladata egy, a vírussal szemben hatékony vakcina kifejlesztése.

A tíz akciócsoport a következők szerint áll fel. Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán vezeti. Egy járványügyi mobil-konténerkórház felépítését is elrendelték, ennek felelőse Tóth Tamás. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor vezeti. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport élén Menczer Tamás áll, míg a kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán vezeti. A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely, a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály, míg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot Bártfai-Mager Andrea vezeti. Felállt továbbá Jakab Ferenc vezetésével egy koronavírus-kutatócsoport, amely gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel. Van továbbá egy határ-ellenőrzési akciócsoport, amelyet Balogh János vezet.