Címlap Egészség Bezárja-e a p...

Bezárja-e a polgármester a pécsi óvodákat és bölcsődéket?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy bezárnak az iskolák hétfőtől. Az óvodák és bölcsődék esetében azonban a fenntartónak kell döntenie, vagyis a polgármesternek. Hogy dönt Péterffy Attila?

Mielőtt elolvassa ezt a cikket, érdemes ezt az új információt is elolvasnia:

Nagyjából 4500 olyan gyermek van Pécsen, akik a város közel félszáz intézményébe: óvodába vagy bölcsődébe járnak.

A PDSZ lapunk kérdésére megerősítette, szorgalmazzák az óvodák és bölcsődék ideiglenes bezárását is.

Erről tegnapi bejelentésében azonban a miniszterelnök nem beszélt, vélhetően azért nem, mert ezek fenntartása az önkormányzat hatásköre, egészen pontosan a polgármesteré.

A Pécs Aktuál elküldte a kérdéseit Péterffy Attilának, mert kíváncsiak vagyunk, hogy a polgármester elrendeli-e az óvodák és bölcsődék bezárását?

Amint érkezik válasz, vagy ahogy lenni szokott, a sajtónak adandó válaszok helyett inkább a Facebookon ír ki valamit a város első embere ezzel kapcsolatban, frissítjük a cikket.

A helyzet komolysága miatt ma délután 15 óráig kértünk választ, hogy a szülőknek legyen idejük felkészülni a jövő hétre.

Hány hivatali, közműcégekben dolgozó esik ki?

Továbbra is fontos kérdés, hogy hány olyan önkormányzati, hivatali, városi közműcégnél dolgozó szülő van, aki az intézmény-bezárások miatt kieshet a munkából, mert vigyáznia kell a gyermekére, gyermekeire. Ez azért fontos, mert ugyan különleges helyzet van az egész országban, Pécsett is; de éppen emiatt kellene tudni, hogy a hivatalokat, közüzemeket, közműcégeket hogyan érintené ez a munkaerő kiesés; hogyan tudják pótolni ezt a kieső dolgozói létszámot és veszélyeztetheti-e ez a napi munkát?

Ezzel kapcsolatban már pénteken reggel elküldtük kérdéseinket az önkormányzathoz és az érintett cégekhez, de egyelőre nem tudtak válaszolni. Ha sikerül, frissítjük a cikket.

Jó döntés lenne bezárni az óvodákat és bölcsődéket is?

UPDATE: Szegeden gyorsan reagált Botka László

A szegedi polgármester hatékonyan és gyorsan reagált a helyzetre. Bejelentette, vasárnapra egyeztetést hív össze.

“Mi lesz az óvodákkal, hogyan biztosítsuk a közétkeztetést az arra rászorulóknak, mi legyen az egyetemisták és diákok nélkül működő tömegközlekedés menetrendjével stb.? Holnap délelőttre összehívtam az érintett szegedi cégek és intézmények vezetőit. Ahogy eddig is, ezután is mindent megteszünk a szegediek védelmében!”

UPDATE: A polgármestereknek kell dönteniük

Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről; az erről szóló kormányrendelet még szombaton megjelenik – jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

UPDATE: Bezárja!


TASZ állásfoglalás

A TASZ részletes állásfoglalást tett közzé a napokban azzal kapcsolatban, hogy KORLÁTOZHATJÁK-E A SZÓLÁSSZABADSÁGOT A KORONAVÍRUS MIATT? Lapunk eszerint jár el, de vidéki, városi médiumként az “állam” és “kormány” szavakat “városvezetésre” és “önkormányzatra” értjük.
“A sajtó elsődleges feladata ebben az időszakban, hogy a városvezetéstől, kormánytól és a nemzetközi szervektől származó, megbízható információt gyorsan és hatékonyan eljuttassa a polgárokhoz. Ennek előfeltétele, hogy ez az információ rendelkezésre álljon. Elsődlegesen a városvezetés (kormány) feladata ennek az információáramlásnak a biztosítása: rendszeres tájékoztatást kell nyújtani a járványhelyzetről és a szükséges intézkedésekről, átláthatóvá és érthetővé kell tenni az egyes önkormányzati (kormányzati) intézkedéseket. Meg kell magyarázni a nyilvánosság számára, hogy egyes önkormányzati (állami) intézkedések hogyan szolgálják a járvány visszaszorítását és a polgárok biztonságát. A városvezetés (kormány) nem térhet ki a sajtó kérdései elől, hiszen a titkolózás látszatával is bizalmatlanságot kelthet a polgárokban.”