Címlap Arc Pert indít vo...

Pert indít volt gimnáziuma ellen Pankotai Lili, mert szerinte megalázták

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Páros interjút készített a Telex az elhíresült diáktüntetővel és az őt képviselő TASZ munkatársával.

Pankotai Lili nevét sokan ismerhették meg, amikor egy október 23-i tüntetésen több tízezer ember előtt beszélt – de még hogy! – a színpadon.

Utána többen bírálták, főleg trágár kifejezései miatt.

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumból novemberben jött el, mert szerinte pszichológiai hadviselést folytattak ellene. Most már Budapesten tanul, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), azt mondja, itt megtapasztalta, hogyan kellene működnie egy iskolának – írja a Telex az interjú felvezetőjében.

Pankotai Lili a TASZ-szal közösen most pert indít a volt iskolája ellen, amiért a véleménynyilvánítása miatt megalázták. Lili azt mondta a lapnak:

nem személyes bosszúról van szó, inkább példát akar mutatni mindenkinek, és szerinte vissza kell tolni a határokat.

Zeller Judit, a TASZ (pécsi) jogi szakértője szerint Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége.

„A 23-i beszédem után az iskolám a presztízsveszteséggel foglalkozott, nem pedig a diákjával. Ráadásul még rám is tolták, hogy a kialakult helyzet, a tanárok frusztráltsága az én hibám. Lényegében ellehetetlenítették, hogy ott maradjak, ami így egyszerre egy tizennyolc éves gyereknek eszméletlen durva. És az oké, hogy én ezt elég jól kezelem, de ez nem csökkenti, vagy nem teszi elfogadhatóvá a történteket” – véli a diáklány, aki később hozzá is tette, hogy

„az én eltávolításom egy fájdalomcsillapító az ellen, hogy szembenézzünk a valósággal: magával a rendszerrel van hatalmas probléma. Ha én most nem álltam volna ebbe bele, akkor ugyanúgy homokba dugtam volna a fejem”

– közölte.

Az interjúban nem hangzik el, de a Pécs Aktuál belső információi szerint,

a diáklány ominózus szereplését – és az iskola reakcióját – követően, a kislány édesanyja írásban tiltotta meg az intézméynek, hogy a lányhoz szóljanak. Ezt csak ügyvéd jelenlétében tehették volna meg,

ami rendkívül megnehezítette a normális kommunikációt.

Zeller Judit, a TASZ pécsi szakértője, aki egyébként a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszékének docense is, a Telexnek azt mondta, arra számít, hogy megnyerik a pert.

– „És arra is, hogy komolyan veszik a diákok véleménynyilvánítási jogát az iskolában.

Azt remélem, hogy ez a per egy precedens lehet a többi intézménynek is. Egymilliószor hallottam életemben, hogy az iskolában nem lehet politizálni, ami nem így van. Egyszerűen valamit kezdenie kell az iskolának azzal, hogy egy diák aktív, van politikai véleménye, erre nem reagálhat úgy, hogy retorziókat alkalmaz vele szemben

– magyarázta Zeller, aki hozzátette azt is, hogy „a véleményszabadság, és akár a politikai vélemény kifejtése alapjog, és azt nem korlátozhatja egy iskola.”

A teljes interjút IDE kattintva lehet elolvasni.

Ártott vagy sem Lili műsora?

Mint azt lapunkban korábban megírtuk: sokat árthatott Lili trágár műsora a pedagógusoknak, és egyébként a Nagy Lajos Gimnáziumnak is. A miérteket ebben a cikkünkben fejtettük ki:

Pankotai Lili furcsa műsoráról egyébként Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője és a pedagógus demonstrációk egyik főszervezője is azt mondta, önhibáján kívül ugyan, de

ártott a szakmának, és lebeszélték volna, ha tudják, hogy mire készül.

Erről részletesen is beszélt a Pécs Aktuál exkluzív podcastjában:

Akadtak szép számmal oyanok is, akik viszont a védelmükbe vették a diáklányt, kisebb demonstrációt is szerveztek érte. Volt persze olyan is, aki radikálisabban fejezte ki nemtetszését az iskolával kapcsolatban, amiért közleményben próbálták tisztázni a helyzetet és jelezni: Pankotai Lili magánemberként vett részt a tüntetésen, nem az iskoláját képviselte.