Pékek, akik a környék legjobb kenyereit sütik. Egyelőre csak néhányan vannak, de egyikük sem péknek készült. A jó kenyér hiánya vette rá őket, hogy sütni kezdjenek. Sorozatunkban olyan pécsi pékeket mutatunk be, akiknél a kenyér csak lisztből, vízből, sóból és kovászból áll. Sorozatunk legújabb alanya Horváth Zsombor népzenész, az Orfűi Malmok pékje.

Zsombor jelenleg az egyetlen pék a környéken, aki hagyományos módszerrel, fatüzelésű kemencében süt kenyeret. Tíz éve, 21 évesen csöppent bele a kenyérsütés világába, akkor még népzenészként került kapcsolatba az orfűi vízimalommal.

– Évről évre egyre többet tanultam a kenyérről, a búzáról és az őrlésről, a malom tulajdonosától Füzes Katától és apukájától. Beleszerettem a malomba és ebbe a mesterségbe – mondja Zsombor, aki a kenyérsütés mellett túrákat vezet a malomban, kenyérsütési foglalkozásokat, és bemutatókat tart.

– Ez nekem nem csak a sütésről szól, ez egy hosszú folyamat amire az asztalra kerül a kenyér.  Nem tudok úgy gondolni egy kenyérre, hogy ne jusson eszembe a malom, a liszt és a búza, hiszen minden onnan indul, amikor elvetik a magot. Télen amikor a malom zárva, van időm saját magamnak sütni, olyankor heti 4-5 alkalommal is nekiállok. Korábban élesztővel dolgoztam, de három éve már saját kovászunk van, ami miatt sokkal finomabbak a kenyereink. Ennek ellenére, bizony előfordul, hogy nagyüzemi kenyérre vágyom, és leugrok érte a sarki boltba – mondja Zsombor.

Amikor már pékként maga sütött, de még a zene töltötte ki az élete nagy részét, alig volt olyan utazása, hogy a bőröndbe, a ruhák közé ne került volna be egy saját kenyér. Még egy több ezer kilométeres repülő útra is vitt magával. Júliustól heti háromszor rendeznek úgynevezett nyílt sütést, de akkora az érdeklődés, hogy a kenyerek kivétel nélkül rendelésre elfogynak, már 3-4 nappal korábban.

– Most éppen egy kézműves pékség megvalósításán dolgozunk, ami fontos mérföldkő lesz a malom életében. Az igény óriási, egyszerűen nem tudunk eleget sütni. Ez a kemence amikor megépült, éppen elég volt a molnárnak és családjának. A kenyérsütő kemencék között nem számít kicsinek, egyszerre 25 darab 90 dekás cipót tudok benne sütni – mondja Zsombor, akinek elsősorban a fehér kovászos kenyér a profilja, de rendelésre más fajta kenyereket is elkészít.

Előző sztori

Konkrétan minden megtörténhet hétvégén…

Következő sztori

Húsevő- és mocsári növényeket bemutató sarok nyílt a Botanikus Kertben!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1