Címlap Arc Sosincs tűzij...

Sosincs tűzijáték augusztusban Pécsett, a polgármester mégis úgy tett, mintha lemondaná

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait” – közölte Péterffy Attila, aki ezzel ráült az országos politikai flow-ra. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk, és mutattuk be a polgármester álláspontját:

Ám

Pécsett sosem szokott lenni tűzijáték augusztusban, legalábbis az utóbbi 13 évben erre nem volt példa. Nagy valószínűséggel meg lehet tippelni, hogy most sem készült erre a város; na de akkor miért sugallta ennek ellenkezőjét Péterffy Attila?

Nyilván a politikai haszonért – tippelhetjük. Ha ez igaz, akkor viszont akad egy másik kérdés is: van-e ebben politikai haszon?

A hullám

Új politikai hullám söpör végig ezekben a napokban kis hazánkon: a tűzijátékok lemondásának hulláma, arra válaszul, hogy a kormány 1,7 milliárdos parádét szervez az államalapítás ünnepén; ami válság idején skandalum – legalábbis a Fidesz ellenzéke szerint. Első ránézésre még igazuk is lehetne a tiltakozóknak, hiszen most már világos lehet mindenkinek, hogy az európai energiaválságot a magyar lakosság is meg fogja érezni, ami nem lesz fájdalommentes a rezsicsökkentés – átmenetinek ígért – csökkentése miatt. Igaz, a ma reggel megjelent részletszabályok tartalmaznak némi lazítást a korábbiakhoz képest:

(Az egy külön téma, hogy a sajátos magyar politikai kultúra szerint azok tiltakoznak a leghangosabban a rezsicsökkentés befékezése miatt, akik szerint ez nem is volt soha; vagy ha volt is, akkor sem volt, mert átverés volt. Mint ahogy azok menetelnek – esetleg szervezik a háttérből – a kata felszámolása miatti tüntetéseket, akik nem szavazták meg ezt a könnyített adónemet, tehát nem akarták, hogy legyen kata Magyarországon. Most már akarják.)

Válság idején a legkönnyebb az adott kormány ellen hergelni a lakosságot, ezt próbálja meg most az ellenzék is; de érdekes módon egyelőre nem járnak sikerrel: a hivatalos mérések szerint nem csökken érdemben a kormányzat támogatása a kata felszámolása és az energiaárak átalakítása miatt.

A tőke

Hogy Pécsett lehet-e politikai tőkét kovácsolni abból, ami amúgy sem szokott lenni, az nagy kérdés; a taktika valószínűleg csak a hardcore táborban működhet, azon kívül viszont nem.

Az államalapítás ünnepe Magyarország egyik legfontosabb, politikai oldalaktól független ünnepe. Legalábbis az kellene, hogy legyen. Az összetartozás, összefogás pedig bajban különösen fontos; nem kellene erről lemondani.

Az 1,7 milliárd alulról nézve sok pénz. Állami szinten azonban szerény és alig látszik – főleg, ha a tavalyi augusztus 20-ból indulunk ki; ahol még szárnyas fémangyalok is a parádé részesei voltak.