Címlap Arc Szolgálati kö...

Szolgálati közlemény szakmai irigységről; és a személyes, sértett gyűlöletről!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyílt válasz Babos Attila, a Szabad Pécs tulajdonosa számára:

Méltatlan és kicsinyes akció megpróbálni lejáratni a Pécs Aktuált prekoncepciók alapján, szakmai irigységből, személyes gyűlölettől vezérelve. Csak azért, mert Babos Attila nem tudott egy eseményről, és mert Babos Attilának se a Pécs Pride szervezői, se Kővári János nem szólt – ellentétben lapunkkal.

Lapunk tendenciózus lejáratására számos alkalommal tett már (sikertelen) kísérletet Babos Attila; mi ezt féltékenységének és személyes gyűlöletének tudjuk be, amiért a Pécs Aktuál lényegesen és tényszerűen igazolhatóan népszerűbb és olvasottabb médium a Szabad Pécsnél. Babos Attila egyoldalú lapja megragadt, és egy helyben toporog évek óta; míg a Pécs Aktuál – tavaly márciusi indulással – a Szabad Pécsnél nagyságrendekkel több követőszámmal és eléréssel rendelkezik sokszínűsége miatt.

Most egy újabb lejárató-kísérletnek lehetnek tanúi a Szabad Pécs olvasói!

Arról, hogy a Pécs Aktuál jól, hitelesen és kiegyensúlyozottan végzi a tájékoztatást tehetünk; arról nem tehetünk, ha valaki ezt irigységből és személyes gyűlöletből megpróbálja megkérdőjelezni. Tenni sem fogunk ez utóbbi ellen.

A vonatkozó híranyag előállítása során is a szakmai etika betartása mellett jártunk el, azt képviselve minden erőnkkel, hogy hallgattassék meg a másik fél is.

Fontos előzmények

Babos Attila, a Szabad Pécs tulajdonosa ezzel kereste meg szerkesztőségünket szerda kora este, nem sokkal a fenti cikkünk megjelenése után:

A Szabad Pécs is részt vett volna a mai, Kővári János által összehívott „sajtótájékoztatón”, de mi nem kaptunk meghívást rá. Tudunk más médiumról, amely kapott ugyan meghívást, de azt az ő előzetes kérdésükre nem árulta el Kővári János, hogy milyen témában hívta össze a sajtótájékoztatót.

A Pécs Aktuál ehhez képest meghívást is kapott, s már jó időben tudott a sajtótájékoztatóról, mert egy munkatársa (úgy tudjuk, a főszerkesztő) telefonon megkereste a Pécs Pride egyik szervezőjét. A lap munkatársa telefonon a szervezőt tájékoztatta Kővári János sajtótájékoztatójáról (megjelölve a pontos helyet és pontos időpontot is), s tett fel kérdést, mondván a Pécs Pride-felvonulás lesz a téma. A következmény az volt, hogy a szervezők közül többen a helyszínre mentek.

Erről cikket írok, ezért küldöm az alábbi kérdéseimet, amire a lehető leggyorsabb választ szeretném kérni.

1. Mi volt a célja a lap munkatársa hívásának?
2. Miért a sajtótájékoztató előtt telefonált? Miért nem a sajtótájékoztató után,az ottani, érdemi információk elhangzását követően?
3. Meglepődtek, hogy a helyszínre mentek a szervezők? Vagy pont erre számítottak? Esetleg erre rá is kérdeztek?

Babos Attilának a fenti sorokat küldtük el, mert neki nem tartozunk válaszokkal. Olvasóinknak viszont igen;

az ő kedvükért osztjuk meg az alábbiakat!

Eredetileg más, nem Kővári János sajtótájékoztatójának témájában, de természetesen a Pécs Pride-ot érintő kérdések miatt beszéltünk Hegedűs Martinnal, a Pécs Pride egyik főszervezőjével, aki korábban is adott már exkluzív interjút lapunknak, és akivel sajtókapcsolatban vagyunk. Arra voltunk kíváncsiak egyebek mellett, hogy mi az álláspontjuk a pécsi önkormányzat egészen furcsa és megdöbbentő, a Pécs Pride-ot érintő közvélemény-kutatásának hirtelen és váratlan nyilvánosságra hozataláról – erről hamarosan olvashatnak is a Pécs Aktuálon, egyéb, fontos információk mellett.

A beszélgetés vége felé azért hoztuk szóba az aznap délutánra meghirdetett Kővári-féle sajtótájékoztatót, hogy megtudjuk, szeretnének-e majd reagálni az ÖPE politikusának mondandójára. Azért kérdeztünk rá erre, mert ez esetben nem „sima” tudósítást készítünk, hanem „izgalmasabb” és kiegyensúlyozottabb anyagot, amelyben ütköztetni tudjuk a két fél álláspontját. Mi nem ajánlottuk, nem kértük és nem hívtuk meg természetesen másnak a sajtótájékoztatójára a szervezetet; ez etikátlan lett volna, ugyanakkor a reakciójukra mindenképpen kíváncsiak voltunk: mindössze ezt jeleztük előre azért, hogy számítsanak a hívásunkra ebben a témában.

Mi egyébként azt a Pécs Pride-szervezőt, aki Kővári Jánossal beszélt – és látható csatolt cikkünk videójában – nem ismertük, korábban vele nem találkoztunk, nem voltunk kontaktban, ott mutatkozott be a sajtó előtt.

(Borítóképünk forrása a TASZ ezen videója)