Címlap Baleset Nem nyugszik ...

Nem nyugszik a föld Horvátországban! Hétvégén több ház is összedőlt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Hétvégén újabb utórengés rázta meg Horvátországot. Ugyan kisebb volt, mint decemberi katasztrófa, de a meggyengült épületek állapota tovább romlott. Omladozó falak, összedőlt épületek és kétségbeesett emberek jellemzik továbbra is a katasztrófában érintett városokat. Sisakból Jung Diána, a "Segítsünk Horvátországnak" adománygyűjtés szervezője és a Pécs Aktuál olvasója tudósított nekünk.

Három utórengés egy hétvége alatt

Még azok a házak is összedőltek, amik eddig megálltak a lábukon

A Pécs Aktuál olvasója, Jung Diána elmondta, hogy januárban volt olyan hétvége, amikor három utórengés rázta meg Horvátországot. Ugyan nem voltak olyan erősek, mint a decemberi földindulás, de egyáltalán nem tett jót a meglévő épületeknek.

Folyamatosan dolgoznak, de a föld sem nyugszik

A jelenlegi földrengés a Richter-skála szerint 3-as erősségű volt. De ebben is rengeteg olyan épület pusztult el, ami eddig még megállt a lábán.

Folyamatosan dolgoznak a statikusok, hogy felmérjék a megmaradt házak állapotát, de egy ilyen rengés után mindig elölről kell kezdeni a felmérést. Dőltek a kémények is, nem igazán akar lenyugodni a föld – tette hozzá Jung Diána.

Kezd „normalizálódni” az élet

– Úgy vettem észre, hogy lassan két hónap elteltével most már kezd úgymond normalizálódni az emberek élete. Akik tudnak, azok visszamentek dolgozni. Ez persze abból fakad, hogy megszokták az emberek, ami velük történt.

Volt olyan család, akinek múlt héten még rendben volt a háza, viszont most hétvége után, az is életveszélyessé vált.

Egyre kevesebb a segítség

Az emberek rengeteget segítettek a katasztrófa károsultjain és rengeteg adományokat is gyűjtöttek, viszont sajnos a kezdeti lendület alábbhagyni látszik. Érthető, hiszen sokaknak vissza kell menniük dolgozni és nem tudnak tovább segíteni a bajbajutottaknak – derül ki Diána szavaiból.

Lakhatás a legnagyobb baj

Ugyan az ott élők folyamatosan segítenek a károsultakon, de a legnagyobb problémát a lakhatás jelenti. Sokan jogosultak arra, hogy lakókocsit vagy konténerházat kapjanak, viszont ennek szétosztása nagyon lassan megy az országban. Ezeket az embereket próbálják most elszállásolni.

Két évbe is beletelhet a rendrakás

– A jelen állás (ha nem lesz több földrengés) és szakértők szerint, akár két évbe is beletelhet, mire sikerülne ismét lakhatóvá tenni az érintett városokat – mondta el Diána.

Ismét lesz adománygyűjtés

Jung Diána elmondta, hogy a 13 tonnányi adomány lassan a végéhez közeleg és újabb gyűjtésbe kezd. Viszont ezúttal csak élelmiszerre lesz szükségük, ugyanis abból van a legnagyobb hiány jelenleg. Emellett a lelkes segítő anyuka hozzátette, hogy nagyon hálásak a pécsi, baranyai és minden más területen élő magyaroknak, akik példa nélküli módon – azonnal segítettek a bajbajutottakon.