Címlap Baleset Gáz volt: Tűz...

Gáz volt: Tűzoltóautók jelentek meg a pécsi Színház téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erős gázszagot éreztek a Pécsi Nemzeti Színházban a szombati előadás közben, ezért kiterelték az embereket a Színház térre – értesítették lapunkat többen is.

Óriási tömeg gyűlt össze, és megjelentek a tűzoltók is.

Úgy tudjuk, a Színházba nincs bevezetve a gáz, és szerencsére végül nem történt baj, a várakozó közönség pedig sprontán éneklésbe is kezdett – a Mecsek Táncegyüttessel közösen, ugyanis ők tartották az előadást.

Amint többet megtudunk, frissítünk.

(Olvasói fotó, és videók)

UPDATE: Mérgesgázt azonosíthattak

Lapunk úgy tudja a nézők egyikétől, hogy hidrogén-cianidot mértek be a tűzoltók, ami igen veszélyes gáz és rendkívül tűzveszélyes is. Minden jel szerint a csatornából szivárgott fel a nézőtérre.

A hidrogén-cianid (kéksav) közönséges körülmények között színtelen, könnyen párolgó folyadék. Szaga a keserűmanduláéra emlékeztet. Gőze nagyon mérgező.

Senki nem sérült meg.

UPDATE2

A bejelentés után a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei a helyszínen a katasztrófavédelem jelenlétében átvizsgálták a Perczel Miklós utcai szennyvízelvezető gerincvezetéket: a közvezetéki rendszeren nem tapasztaltak rendellenes kirakódást, dugulást; a csatorna átjárható, a szennyvíz átfolyása biztosított volt. Ezen normál üzemi körülmények között természetes módon nem keletkezhet, nem jelenhet meg a mért koncentrációban hidrogén-cianid.

A probléma csak a színházban jelentkezett, az ugyanezen fővezetéken lévő szomszédos ingatlanoknál nem.

Ha az épületben észlelt gáz a csatornából származott, az csak úgy fordulhatott elő, hogy olyan erős vegyi anyag, agresszív oldószer jutott a hálózatba, ami kémiai reakcióba lépett a vezetékekben lévő szerves anyagokkal, nagy mennyiségű gáz felszabadulását okozva. (Ha például valaki igen erős zsíroldót önt a lefolyóba.)

A szakemberek feltételezése szerint a színház belső hálózatának valamelyik bűzelzárója is meghibásodhatott (megrepedt, vagy kiszáradt), enélkül a gáz nem tudna felszivárogni az épületbe.

A TETTYE FORRÁSHÁZ szombat este átmosta a színház környékén a szennyvízhálózatot; a társaság felajánlja az intézménynek, hogy kamerával átvizsgálja a belső szennyvízvezetékeket, szelepeket.

A szolgáltató felhívja a figyelmet: nem mindegy ki mit önt a lefolyóba, hiszen a vegyszerek, veszélyes anyagok a csatornában normál körülmények közt lévő zsírokkal, anyagokkal keveredve komoly problémákat okozhatnak!