Címlap Balhé 11 millióba k...

11 millióba került a pécsieknek a Zsolnay-per elvesztése

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Állítja közleményében Pécs polgármestere. Vélhetően pontosak az információi, ugyanis az ő ügyvéd-tanácsadója a Zsolnay gyáré is egyben. Mutatjuk a közleményt és egy kapcsolódó cikket is. UPDATE: A pécsi Fidesz-frakció reagált Péterffy állításaira.

„2016-ban, az előző, fideszes városvezetés idején Pécs önkormányzata és cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. kártérítési pert indított Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa ellen. 300 millió forint kártérítést követeltek tőle, mert álláspontjuk szerint nem teljesítette egy korábbi tőkejuttatási kötelezettségét. A város és cége első fokon még megnyerték a pert, ám a másodfokon eljáró bíróság és a napokban a Kúria már Bachar Najarinak adott igazat. A perköltségek a pécsi adófizetők mintegy 11 millió forintját emésztették fel.

Az előző városvezetés és dr. Szabó Iván ügyvéd más, kudarccal végződött perekbe is belekormányozta Pécset, ezek közül a fenti, 11 milliós kárt okozó ügy csak egy. Egy másik perben több mint 300 millió forintnyi jelzálogjogot, ha úgy tetszik, ingatlant nem sikerült az előző városvezetésnek visszaszereznie a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosától. Pervesztes lett az a 117 dolgozó is, aki Szabó Iván ügyvéd tájékoztatása után egyetlen nap alatt felmondott a Zsolnaynál és az önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft-ben vállalt munkát. Ezt a pert nem közpénz bánta, de csak azért, mert az akkori városvezetés nem állt jót az általuk új munkahelyre csábított dolgozók helyett. Ezeknek a pécsi családoknak összesen

30 millió forint kártérítést kellett kifizetniük, a szintén őket terhelő perköltség pedig meghaladja a 2 millió forintot. Az előző önkormányzat által alapított cég utódai azóta megszűntek, legutóbbi tulajdonosuk ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Egyre világosabban látszik azon intézkedések rendszere, amelyeket az előző, fideszes városvezetés és az általuk megbízott Szabó Iván közösen tettek annak érdekében, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát bizonyos lobbikörök magánérdeke mentén ellehetetlenítsék, megszerezzék. A fideszes döntéshozók a cél érdekében közpénzeket áldoztak fel egy olyan ügyért, amely nem a közérdeket szolgálta. Párhuzamosan

több mint 110 pécsi dolgozó akár több évtizedes munkaviszonyát törték derékba, pécsi családok megélhetését sodorták veszélybe, majd kihátráltak mögülük. Ezek a dolgozók, ezek a pécsi családok azóta sem kaptak elégtételt.

Pécs jelenlegi vezetése minden lehetséges lépést megtesz a jelenleg is folyó átvilágítás keretében azért, hogy az ehhez hasonló, közpénzeket felélő ügyeket feltárja, és ha jogi úton lehetséges, elindítsa a felelősségre vonás folyamatát.”

UPDATE: Reagált a pécsi Fidesz-frakció Péterffy állításaira.

„A Kúria által a mai napon a Zsolnay-perben hozott ítéletével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk.

A városházi kárörvendő, hangulatkeltő nyilatkozattal ellentétben a mi álláspontunk szerint kárnak minősül az, amennyiben valaki egy szerződésben 300 milliós tőkejuttatást vállal annak érdekében, hogy vele a szerződést megkössék, de utóbb ennek nem tesz eleget. Elsőfokon a bíróság ezzel egyetértett, hiszen ott az önkormányzat pernyertes lett. A Kúria mostani döntését azonban tudomásul kell venni, az ott eljárt bírói tanács tagjai valamiért másként látták az ügyet, bár

az ítélet szövege, pontos indokolása egyelőre nem ismert. Ez az ügy és a kúriai ítélet tárgyilagos értékelése.

Sajnáljuk azonban, hogy a balliberális városvezetés tagjai ahogy minden alkalmat, úgy ezt az ítéletet is megragadva igyekszik belerúgni elődeikbe és

kommunikációs offenzívával próbálják elterelni a figyelmet arról az általuk teremtett káoszról, ami a városházán tapasztalható a sorozatos elbocsátások, valamint az újabb és újabb ügyetlen átszervezési kísérletek miatt.

A pécsiek azt szeretnék tudni, hogy mi az igazság például a POSZT és a Pride ügyében? Hogy milyen konkrét lépéseket kíván a koalíció tenni az idei évi költségvetés biztosítására? Eddig ezekről a közeljövőben valóban fontossá váló ügyekről azonban mindössze a félrebeszélés és a hallgatás a válaszuk.”

Szerkesztőségünk úgy tippel, hogy erre a POSZT-ról szóló cikkünkre utalhattak a közleményben. A többi pécsi médium ugyanis nem vett tudomást erről a hírről (egyelőre):