Címlap Balhé A kormányból ...

A kormányból kérték Vári Attila lemondását? Elfogyhatott a levegő körülötte…

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint arról beszámoltunk, (némileg) váratlanul lemondott posztjáról Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke. A Telex cikke szerint ugyanakkor nem is annyira meglepő az olimpiai bajnok egykori pólós lépése, mert szakmai berkekben már pedzegették, hogy elfogyhatott a levegő körülötte – nem az eredménytelenség, hanem néhány kétes ügy miatt.

A Telex megpróbálta körbejárni, hogy mi történhetett Vári Attila és a szövetség, illetve a kormány között. A lap cikke szerint

a szövetségben – főleg elnökségi tagok – nem kedvelték a vezetési stílusát, gyakran cserélte a főtitkárokat, nem látták tisztán a pénzügyi helyzetet, előfordult, hogy az utolsó pontban határoztak fontos anyagi jellegű kérdésekről.

Többen panaszkodtak az átláthatatlanságra is – írja a Telex.

Kifizetetlen szállodai számlák?

Vári azt igyekezett kifelé mutatni, hogy a kormánypárton belüli beágyazottsága és támogatottsága rendkívül erős, ennek ellenére a sportágban ekkor viszont már egy meglehetősen érzékeny ügy borzolta a kedélyeket. Amikor a női vízilabda-válogatott megérkezett a horvátországi Európa-bajnokság helyszínére Splitbe, azzal szembesült, hogy nincs kifizetve a szálloda, az eseményt szervező európai szövetség (LEN) pedig azonnali intézkedést kért, és még azt is kilátásba helyezte, ha egy nap alatt nem rendezik a számlát, a csapat nem állhat rajthoz. Állítólag kétszer 60 ezer eurós tételt nem kapott meg a szervezőbizottság. Mindez természetesen eljutott a sportállamtitkárság szintjére, a férfi válogatott lakhatása sem volt rendezve, csak ők később érkeztek.

Arról nyilvános elnökségi határozat született, hogy még egyszer átutalták a szállodaköltség 70 százalékát. Hogy miért nem érkezett meg időben az eredeti utalás, és miért lett elegendő másodszorra 70 százalék, és hogy hogyan köthetett ki egy hongkongi számlán az eredeti utalás, arról belső vizsgálat van folyamatban.

Vári szerint minden rendben volt

Várit megkereste a lap, hogy áll ez a vizsgálat, ám erre érdemi választ nem küldött. Reakciójából viszont kiderült, hogy a kapcsolata „mind szakmai, mind emberi oldalról” kiváló Schmidt Ádám államtitkárral. Az Európa-bajnokságra foglalt szállás ügyében közölte, hogy mindkét válogatott „szállása biztosított volt, a fizetési kötelezettségeinek az MVLSZ időben eleget tett”, szerinte tehát „tévesek az információk”.

Vári, ha távozik is a vízilabdából, a TE kuratóriumából egyelőre nem hívták vissza, ennek a kuratóriumnak a tagja egyébként a vele nem túl baráti viszonyban lévő Schmidt Ádám is. Vári így továbbra is kapja milliós juttatását a TE-től. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi tagságáról sem mondott le egyelőre. Arról sincs hír, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda a továbbiakban nem számítana a szakértésére, bár úgy tudjuk, ezt ingyen csinálta.

Ő maga Madaras Norbertet ajánlotta utódjának, akivel az olimpiai aranyérmes csapatban is együtt játszott 2004-ben.

Pécsen feljelentették, de tisztázta a nyomozás
Vári Attila polgármesterjelöltje volt a jobboldalnak 2019-ben Pécsett. Veresége után nem sokkal azonban távozott a város sportéletéből, a PSN-től is, ugyanakkor távozása nem volt a leggördülékenyebb, mert több eljárást is indítottak vele szemben. Ezekről azt nyilatkozta, hogy politikai boszorkányüldözés folyik vele szemben. A vád(askodás) szerint a választási vereséggel nagyjából egy időben több számítógép merevlemezét kicserélték, a céges levelezés pedig eltűnt. A rendőrség azonban tisztázta, és hosszú hónapok után megállapították: nem történt bűncselekmény. Egy másik ügyben pedig felmerült, hogy hamisan tanúzott, de végül azt az ügyet is megszüntették vele szemben. Ezekről itt írtunk bővebben: