Címlap Közélet Nem történt b...

Nem történt bűncselekmény – Tisztázták Vári Attilát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem is annyira burkoltan, Vári Attilát vádolta meg az önkormányzat azzal, hogy adatokat tüntetett el. A rendőrség azonban közel egy éves nyomozás után ezt nem így látta. A történet azonban közel sem ennyiről szól csak. 

Origó-szintű interjút adott saját lapjának, vagyis az önkormányzati újságnak a napokban Péterffy Attila. Lassan másfél éve vezeti a várost, de még mindig ugyanaz a „termék”, mint 15 hónappal ezelőtt:a nyilvánosság számára csak elbeszélésekből ismert „átvilágítások”, és az azok nyomán indult „számonkérés”.

A pécsi polgármester azt állította, hogy „feljelentés nyolc alkalommal, összesen 15 ügyben történt. A Pécsi Vagyonhasznosítónál feljelentést tett a cég jelenlegi vezetője a volt központi menza, az Aranyhajó fogadó, egy csaknem 140 millió forintos ügyvédi letét, egy kommunikációs és egy informatikai szerződéscsomag ügyében. A PSN Zrt.-nél adatlopás és eltűnt adathordozók miatt született feljelentés. Szintén feljelentés született a város valószínűleg legfrekventáltabb helyén fekvő, mégis ingyen bérbe adott kávézója ügyében. A Zsolnay Örökségkezelőnél feljelentést tettünk egy médiaszerződés kapcsán, a POSZT szervezésére szerződött cég gazdálkodása miatt, és négy ügyben informatikai szerződések okán, valamint további két indokolatlannak tűnő kontraktus ügyében” – részletezte Péterffy a propagandaszövegben.

Ebben a részletezésben valójában sok újdonság nincs, már több mit egy éve is ugyanezeket sorolja fel a városvezetés, hol különféle sajtótájékoztatón, hol a baráti médiumaikban. Ezért rákérdeztünk a rendőrségnél arra, hogyan állnak ezek az ügyek, mi történt az elmúlt bő egy évben.

Valójában senkit nem mertek név szerint bevádolni

A polgármester által felsorolt ügyek egy részéről van információja a rendőrségnek, más részükről nincs, mert nem illetékesek. A Baranya megyei és a Tolna megyei kapitányság érintett az eljárásokban, amelyeket hivatalból vizsgálniuk kell, mivel bárki tesz feljelentést, azt vizsgálni kötelesek.

Érdekes, hogy az új városvezetéshez köthető feljelentéseket minden esetben „csak” ismeretlen tettes ellen tették meg. Ennek az az oka, hogy ha név szerinti feljentést tettek volna, és a végén kiderülne, hogy alaptalanul, akkor kártérítést tudnának követelni azok, akiket hamisan vagy alaptalanul bevádoltak.

Az „ismeretlen tettes” esetén azonban nem; bár az általunk megkérdezett jogi szakértők szerint a sok nyilvános sajtótájékoztató és média-közlés miatt, amelyet a városvezetők tettek, elméletileg komoly esély lenne így is a kártérítési perekre. (Ezt több, sajtóban is bevádolt egykori vezető be is lengette.)

Nincs bűncselekmény, nincs nyomozás sem

A Pécs Aktuál hivatalos, rendőrség forrásból megtudta, hogy az ügyek többségét még mindig vizsgálják a rendőrök; de

egy év alatt sem hallgatták meg, vagy ki (tanúként sem) egyik – nyíltan vagy burkoltan – bevádolt egykori cégvezetőt sem.

Hogy ennek mi az oka, arra nem kaptunk választ.

Szakértőink szerint ez alapvetően két dolgot jelenthet. Az egyik az, hogy a begyűjtött információkból megállapítható, hogy nem történt bűncselekmény. Ha pedig az nincs, akkor kihallgatni sem kell senkit.

A másik eshetőség, hogy a rendőrök gyűjtögetik és rendszerezik az információkat, és amikor átlátják az ügyeket, akkor célirányosan tartanak ki- és meghallgatásokat. Szakértőink szerint ugyanakkor gyengíti ennek a technikának a valószínűségét az, hogy már több mint egy éve tarthat a gyűjtögetés, ami azért nem kevés idő.

„Ha találtak volna bármi törvénytelenségre utaló jelet, arról már tudnának az érintettek”

– magyarázták lapunknak.

Vári Attila tiszta

Hivatalosan megerősítette a rendőrség, hogy a Vári Attila ellen (jogilag csak ismeretlen tettes ellen) indított ügyet már megszüntették tavaly decemberben.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette miatt nyomozott, majd az eljárást – tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése – 2020. december 7-én megszüntette” – közölték egészen pontosan.

Mint arról a Pécs Aktuál beszámolt tavaly februárban, feljelentést tett a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. új vezetője, mert szerintük „2019 őszén adatok, merevlemezek tűntek el a cégnél” – jelentette be akkor a pécsi önkormányzat közleményben. A sajtónak kiküldött szövegből egyértelmű volt, hogy nem is annyira burkoltan, Vári Attilát vádolják azzal, hogy az ő közreműködésével tűntek el merevlemezek, vagy fontos adatok a cégtől. A rendőrségi vizsgálat – amely csaknem egy évig tartott – viszont megállapította, hogy erről nem volt szó.

Várit egyébként nem rég az Aquapark miatt is megtalálta a városvezetés, amely szerint elherdált százmilliókat. A volt cégvezető erre részletesen is reagált azonban a Pécs Aktuálon, mert szerinte az igazság pont az ellentéte ennek.

Trükk is lehet a „számonkérés”

Az jól lehetett látni az elmúlt közel másfél évben, hogy a politikai kurzus-váltásokkor

szokásos sárdobálás új szintre lépett Pécsett, mégpedig egy ravaszabb szintre, ahol profi időhúzás folyik.

Csak hosszú évek alatt fog ugyanis kiderülni jogerősen, hogy kinek volt igaza. Ez idő alatt viszont folyamatosan lehet kommunikálni és fent lehet tartani a bűncselekmények és a „számonkérés” látszatát.

A lapunknak korábban nyilatkozó, szintén a nyilvánosságban bevádolt ügyvéd szerint egyértelmű, hogy erről a taktikáról van szó, ezt követi a városvezetés. Azt mondta akkor:

Ügyvédként tisztában vagyok azzal, hogy a laikusok számára bármit és annak ellenkezőjét is meg lehet magyarázni a jog nyelve mögé bújva. Joggal gondolom úgy, hogy most ez történik Pécsett. Igaztalan és jogilag nonszensz eljárásokkal is lehet húzni az időt, akár éveket is lehet „nyerni” vele, ameddig egy-egy eljárás jogerősen lezárul. Ezen idő alatt pedig könnyen lehet mutogatni valakire, könnyen be lehet sározni a hírnevét.

Kapcsolódó cikkünk a témában: