Címlap Balhé A pápával rúg...

A pápával rúgatná ki Udvardy György volt pécsi püspököt több ezer hívő!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Olyan petíciót adtak át Ferenc pápa magyarországi követének, amelyben Udvardy György érsek menesztését kérték. A hívek tovább küzdenek a Szent Mihály-székesegyház ablakaiért.

A Magyar Narancs vette észre, hogy a hazai katolikus egyháztörténetben ritka eseményre került sor: a veszprémi bazilika értékeit féltő hívők 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, amelyben Udvardy György katolikus érsek elmozdítását kérik a szentatyától.

„A Magyarországra betörő katolikus modernista törekvések megakadályozása közös érdekünk” – írta közösségi oldalán a Veszprémi Szent Mihály Védegylet, amely december 3-ra szervezett tüntetést. A felhívásban arra hivatkoztak, hogy épített környezetük, templomaik kiüresítése gőzerővel halad, ezért kell kifejezni

„e káros szellemi áramlattal szembeni nemtetszésünket.”

A békés demonstrációt a XII. kerületi Gyimes u. 1-3 előtt ígérték megtartani a Szentszék Magyarországi Nagykövetségénél, a nunciatúra előtt, átadva Ferenc pápa követének Udvardy György érsek felmentését követelő petíciójukat 3500 aláírással megtámogatva. 

A tüntetés megtartása előtt három nappal azonban kihátráltak mögüle a szervezők. A védegyletesek ugyanis végül a nyilvánosság mellőzésével szombat helyett

szerdán adták át az aláírásokat a Vatikán követének, a tiltakozó megmozdulás így okafogyottá vált.

„A párbeszéd hegyeket megmozgató erejének köszönhetően és a békesség megtalálásának érdekében lemondtunk a szombatra tervezett demonstrációról” – foglalták össze a magyarországi apostoli nunciussal tartott két és félórás beszélgetésüknek a meghirdetett tüntetésre gyakorolt következményét. Michael Wallace Banach nunciustól ígéretet kaptak arra, hogy kellő figyelemmel fogja kísérni „ezt a kényes ügyet”, és tájékoztatni fogja az elhangzottakról Udvardy György érseket és a vatikáni hatóságokat. 

Fehérre meszelt átalakítás

Udvardy Györgyöt Ferenc pápa 2019. július 12-én nevezte ki a Veszprémi főegyházmegye érsekévé Márfi Gyula nyugalomba vonulásával,

az új érsek azonban több intézkedésével is felháborította a híveket. 

Az érsekség ugyanis azzal nem számolt a Veszprémi Szent Mihály Székesegyház felújítása során, hogy sok veszprémi mélyen ragaszkodik a bazilikából eltávolításra ítélt színes ablakokhoz.

Ilyen volt és ilyen lenne
Forrás: Szent Mihály Védegylet/Facebook

A veszprémi várban az érsekség összesen 39 milliárd forintos állami támogatással intézi az épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekthez igazodva, ebből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret. (Közben az érsekség egy hotelt is megvásárolt, igaz, közlése szerint nem az állami felújítási pénzekből – írta meg a Magyar Narancs.)  

A veszprémiek körében mozgalom szerveződött az ablakok és a bazilika egyéb értékeinek megmentésére, ami a nyáron összekapcsolódótt az érsek eltávolításának igényével.

Az egész éven át fokozódó felháborodást jelzi, hogy a csíksomlyói búcsúban a vészprémi katolikus hívők a bazilika üvegablakait ábrázoló zászlókkal vonultak fel. A csíksomlyói misét előadó Udvardy Györgynek sikerült emelni az irányába áramló ellenszenv szintjét azzal is, amikor hangszórókon mondatta be, hogy a szentmise alatt minden zászlót vonjanak be.

A Szent Mihály Védegylet július 18-án közérdekű adatigénylést nyújtott be a kormányhivatalhoz, hogy megtudja, van-e engedélye az érseknek a festett ólomüvegablakok eltávolítására, a díszítő falfestés lemeszelésére és a főoltár elmozdítására, de nem kaptak választ. Annyi kiderült, a padozat bontásához nem volt engedély, a helyszínen készült fotók azonban azt igazolták, ennek ellenére megtörtént a teljes elbontása.

A védegylet augusztus 3-án, a közérdekű adatigénylés elutasítása után tartotta első aláírásgyűjtéses demonstrációját a veszprémi Megyeháza előtt. „Egy számunkra nagyon fontos és fájdalmas ügyben fordulunk Szentatyához!” – a Vatikánba, Ferenc pápához címzett leveleikhez ezzel az indítással kezdték toborozni a támogatókat.

A hívek végső kétségbeesésükben fordultak a pápához, mondván Udvardy György érsek elzárkózik a hívei elől, kapcsolata a város lakóival egyre inkább elmérgesedik. 

Az üvegablakokat májusban beemelte a veszprémi önkormányzat képviselő-testülete a helyi értéktárba, így amennyiben ez a minősítés jelentene valamit, azokat nem lehetne eltávolítani a székesegyházból. Katanics Sándor önkormányzati képviselő kérdésére az érsekség főépítésze, Vörös Tamás elismerte, hogy az ablakokat a helyükről kiemelik, későbbi időpontokban felújítják, és nem kerülnek vissza eddigi helyükre, más kiállító terekbe, liturgikus helyekre telepítik. A képviselő ezt ellentétesnek látja a Veszprém Megyei Kormányhivatal májusi határozatával, amely úgy foglalt állást, hogy az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem távolíthatók el. Továbbá arról is rendelkezett, hogy az előkészítő bontási munkálatok nem mutathatnak túl az általános felújítás és jó karbantartás keretein, amit a képviselő csak úgy tud értelmezni, hogy a színes üvegablakok nem távolíthatók el a templomból.

(via Magyar Narancs)