Címlap Balhé Cenzúrázzák a...

Cenzúrázzák a Waczak szállót is, nem volt eléggé „polkorrekt”

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Elfújta a szél című film és a négercsók után a Waczak szálló is kiverte a biztosítékot. 

A Waczak szállót (Fawlty Towers) a Radio Times minden idők legjobb brit vígjátéksorozatának választotta, de ez sem mentette meg a cenzúrától:

a BBC tulajdonában álló UKTV streamingszolgáltató a sorozat egyik leghíresebb epizódját bizonytalan ideig elérhetetlenné tette, valószínűleg azért, mert nem tűnik elég polkorrektnek

írja a Qubit. Nem ez volt az első elismerés: a sorozatot már 2000-ben is minden idők legjobbjának szavazta meg a brit közönség – emlékezik meg erről a blog.

A hivatalos indoklás a döntés részletes okaira nem tér ki, a vállalat szóvivője szerint

„a szolgáltató rendszeresen ellenőrzi a nézők igényeit, ennek megfelelően vágja vagy válogatja meg a műsorait, illetve ennek megfelelően ad javaslatot a korhatárokat illetően”.

„Ne említsd a háborút!”

A Waczak szálló cenzúrázott, 1975-ben megjelent epizódjában az inkompetens szállodatulaj mérhetetlen zavarba jön attól, hogy német vendégek érkeznek a hotelbe, és kínosan kerülni akarja a háború témáját, ami miatt persze képtelen megállni, hogy folyamatosan erről beszéljen, végül Hitlerként masíroz fel és alá az előcsarnokban, miután a fejére esik egy rénszarvastrófea. Miután kórházba kerül, rendkívüli módon meglepődik azon, hogy egy fekete orvos látja el. Ez a sorozat talán legismertebb epizódja, a „ne említsd a háborút!” már szállóigévé vált belőle.

További részletekért ide érdemes kattintani, akit érdekel.

Előzmények: