Címlap Balhé Félnek a vegy...

Félnek a vegyi permettől: pár méterre a gyümölcsfás családi házaktól indult be egy autómosó Postavölgy tetején

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagypostavölgy – nevéhez méltón – egy völgyben fekszik Pécs déli részén, sok ezres lakóközösséggel, kisgyermekes családokkal, idősekkel. Minden házhoz kisebb-nagyobb kert, veteményes, gyümölcsös is tartozik, amelyet a helyiek igen nagy becsben tartanak és gondoznak is lelkiismeretesen évtizedek óta.

Ebbe az idillbe rondított bele a helyiek szerint az az autómosó, amely a völgy tetején nyitott meg nemrégen.

Az autómosó a jogszabályok betartásával épült meg, ezért is kapott engedélyt a Baranya Megyei Kormányhivataltól a koronavírus-járvány idején. A postavölgyiek mégis azt mondják, előzetesen senki nem tájékoztatta őket – a közvetlen szomszédokat sem – a mosóról, arról csak azután értesültek, hogy látták: már épül. Egyébként ez is szabályos, már évek óta nem kell értesíteni az érintett szomszédokat az építtetőknek.

Pár méterre a gyümölcsfáktól mossák az autókat

A helyiek – különösen az a több mint egy tucat közvetlen szomszéd – most attól tartanak leginkább, hogy

a vegyszerrel szennyezett mosóvízet a kiskertekre, vagyis a kertekben termesztett zöldségekre és gyümölcsökre fújja a szél, amelyek így veszélyessé és ehetetlenné válnak, és szennyeződik a talajvíz is.

Emellett a közvetlen szomszédok azt mesélték lapunknak, hogy a mosó zaja szinte elviselhetetlen. Ezt demonstrálva mutattak néhány videót is, amelyeket ők rögzítettek.
A postavölgyieket többen is képviselik, az „ellenállás szervezői” közül az egyik Szabó Ervin. A férfi érdeklődésünkre közölte, többen már hivatalosan, úgynevezett ügyfélként is bekapcsolódtak az eljárásba, ügybe, de tervezik, hogy aláírásgyűjtést is szerveznek a mosó ellen, hiszen az lényegében teljes Nagypostavölgyet érinti a szél miatt. A völgyben ugyanis állandó és folyamatos a légmozgás, mivel pont egy szélcsatornában fekszik.

Mint Szabó mesélte, az autómosó tulajdonosa kezdetben nagyon barátságosnak és együttműködőnek tűnt, de tapasztalatai szerint ez mostanra teljesen elmúlt, sőt!

„Főleg délutántól van nagy forgalom a mosóban. Onnantól estig hallgatjuk a sziszegést, sistergést, vízcsapatást, illetve azt, ahogy ezeket a hangos zajokat megpróbálják túlüvölteni a kuncsaftok”

– panaszkodott lapunknak Szabó Ervin, aki szerint a mosó miatt kizárt az otthoni pihenés, és valóban veszélyben vannak a kertek is.


A terület önkormányzati képviselője, Csaba István (MSZP) hónapok óta együttműködik a helyiekkel – erősítették meg lapunknak többen is. A segítségével napokon belül a pécsi jegyzőhöz is megy majd egy kisebb delegáció Postavölgyből, hogy megismerjék a jogi lehetőségeiket. Ezek egyébként meglehetősen szűkösek, ugyanis a mosót minden szükséges engedély birtokában, törvényesen építhette meg a vállalkozó!

Amint azt Csaba Istvántól megtudtuk, az önkormányzat kétszer is bemérette már a mosó zaját, és legutóbb felszólította az autómosó egyébként nem pécsi tulajdonosát arra, hogy építsen egy 2,5 méteres zaj- és permetvédő falat a mosó köré; de erre a vállalkozó egyelőre még nem reagált. Most itt tartanak az ügyben. Ha megépül a fal, akkor azt újabb helyi vizsgálatok követhetik, ha a lakók továbbra is elégedetlenek lesznek.

Úgy tudjuk, ha bizonyos működési feltételeket nem, vagy nem megfelelően teljesít, vagy tart be a mosó tulajdonosa, akkor elméletileg az önkormányzatnak lehetősége van megvonni a vállalkozó működési engedélyét is. Ez azonban vélhetően hosszas jogi procedúrát jelent, a lakók és az önkormányzat is inkább a megegyezésre és az ügy békés elrendezésére koncentrál jelenleg.

A Pécs Aktuál munkatársa személyesen is kereste a tulajdonost az autómosóban, de ott nem adták meg a telefonszámát és a nevét sem. Viszont elkérték a miénket és visszahívást ígértek az ügyben. Amint ez megtörténik, és tudunk beszélni a mosó tulajdonosával és be tudjuk mutatni az ő álláspontját is, azt feltétlenül megírjuk. 

Már van öko is: a gőzös autómosó

Létezik egyébként teljesen öko-, környezettudatos autómosó is Magyarországon. Az eljárás szerint többnyire gőzzel dolgoznak, a szisztéma víztakarékos, környezetbarát és nincs szükség kémiai adalékanyagokra sem.