Kanadában látványosabban ünnepelték a magyar ’56-ot, mint Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többen kiakadtak a pécsi jobboldalon, amiért kék színben pompázott a TV-torony Október 23-a alkalmából. De legalább most nem volt vörös, mint tavaly - írták. UPDATE: Tényleg izgalmasabbra sikerült Kanadában az ünnep!

Igazán látványos, nagyszabású, felemelő ünnepségről nem lehetett beszélni Pécsett az 56-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatban Pécsett, de ennek lehetett oka a járványhelyzet is.

Pécs polgármestere a forradalom és szabadságharc kirobbanásának emléknapján az alpolgármesterekkel és képviselőkkel közösen helyezett el koszorúkat a Munkástanács emlékműnél, és volt megemlékezés a 48-as téren is, szerény ünnepi műsorral.

Mindezek mellett pedig a város polgármestere a Rendhagyó Prímástalálkozó előtt mondta el ünnepi beszédét péntek este a Kodály Központban. Érdekes módon erről még az önkormányzati lap is igen keveset írt: 5-6 bekezdésben letudták az egészet.

Péterffy Attila a közösségi oldalán úgy összegzett, hogy

A fiataloknak meghatározó szerepük volt az 56-os események során, a szovjet csapatok kivonását, a Rákosi-féle rendszer lebontását akarták, szabadságot, függetlenséget és demokratikus viszonyokat. Ha a demokráciát, a szabadságot, mondjuk éppen valamelyik egyetem függetlenségét kell megóvni, láthatóan ma is számíthatunk a diákokra.

Pécs is sokat köszönhet az egyetemistáknak. A járvány miatt most érezzük igazán, hogy mennyire hiányoznak az utcákról és a terekről a nyüzsgő diákok. A kiálláson és bátorságon túl is van tehát miért megbecsülni a fiatalokat. Pécs vezetése azon van, hogy a városban tartsa vagy hazacsábítsa a tehetséges, tanult fiatalokat.

Az 56-os hősök előtt tisztelgünk azzal is, ha újjáépítjük a politika szabdalta nemzeti egységet. Úgy kell dolgoznunk közösen, hogy a magyar önkormányzatok – Bibó István szavaival – a szabadság kis körei legyenek szerte az országban” – fogalmazott.

Kék TV-torony

A pécsi jobboldal most azon akadt ki, hogy a forradalom és szabadságharc ünnepén nem magyar nemzeti színekben, hanem KÉKen pompázott a TV-torony.

Kővári János, az Összefogás Pécsért képviselője szerint Kanadában méltóbban ünnepelték meg 56-ot, mint Pécsett, és erről ezt posztolta:

Bár próbáltuk megkeresni a Kővári szerint “kanadai fotó” eredetijét a Google speciális képkeresőjében, de nem adott ki ilyen találatot.

A Pécsi Újság már egyenesen “gázról” írt, amiért kék színe volt a TV-toronynak és nem pedig piros-fehér-zöld. Azt is hozzátették, hogy tavaly vörös színben pompázott a torony 56 ünnepén.

Hupikék

Barkóczi Csaba, a videóiról i elhíresült független pécsi képviselő is szóvá tette a szerinte “hupikék” TV-tornyot. Közösségi oldalán azt írta a politikus, hogy

2020. október 23., Pécs – nemzeti szín helyett hupikéken világít a TV torony a forradalom évfordulóján. De idén legalább már nem vörös… Nos úgy tűnik Péterffy Attila szép lassan fejlődik: ciklus végére talán eljutunk a magyar trikolórig.

UPDATE: Tényleg izgalmasabb Kanadában az ünnep

Cikkünk megjelenése után többen is értesítették lapunkat, hogy Kővári János nem fantáziált. A Torontói Főkonzulátus posztolt a magyar nemzeti színekbe öltöztetett vízesésről, de Szijjártó Péter külügyminiszter közösségi oldalán is látható egy gif minderről.

Előző sztori

Koronavírus: 38 halott, 81 új baranyai fertőzött

Következő sztori

Szakmai kitüntetést kapott a Tettye munkatársa