Címlap Balhé „Lekeze...

„Lekezelően” bánt a Tüke Busz a tömeg miatt panaszkodó pécsi utassal, majd kiderült, hogy tömeg volt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Olvasónk írásban panaszkodott a cégnél a zsúfolt buszok miatt, de nem arra a válaszra számított, amit kapott. 

Mint ahogy arról beszámoltunk, rengeteg ember buszozott egyszerre a minap Pécsen, hogy végre eljuthassanak a piacra. Egymás hegyén-hátán álltak, nemhogy másfél méterre egymástól. A cikkünket T. Bernadett is olvasta, aki megkereste lapunkat amiatt, mert szerinte amikor ő panaszkodott a tömött buszokra, akkor „lekezelően bántak vele” a cégnél.

„Pont az elmúlt hetekben váltottam levelet a Tüke Busz ZRT vel, a csökkentett járatszámok miatti tömött buszok miatt, és hogy az 1.5 méteres távolságot így nem lehet betartani. A levelemhez képet is küldtem nekik. Válaszuk szerintem nagyon lekezelő volt, és szerintük az utasok tehetnek arról, hogy nem tartják be a másfél méteres távolságot” – írta nekünk az asszony, aki elküldte a cég írásos válaszát is.

Ebből kiderül, hogy a Tüke Busznál valóban úgy vélték, nincsenek sokan a buszokon, ugyanakkor azt is elismerték, hogy

„a városi közlekedés sztohasztikus jellege miatt minden esetben megfelelő befogadóképességű autóbuszt indítani nem áll módunkban.”

Indokolt a kevés busz a cég szerint, majd jött az okítás

A Tüke Busz szerint indokolt a kevés buszjárat, mert „az alacsony utasszám, valamint bevételeink visszaesése megalapozottan alátámasztotta további járatszám csökkentését” – írták Bernadettnek. Majd megmagyarázták az asszonynak, hogy miről is szól szerintük a kormányrendelet valójában:

A168/2020 (IV.30) Kormányrendelet, amely a védelmi intézkedéseket foglalja magába, úgy fogalmaz, hogy: … ‘a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.

A lehetőség szerint azt jelenti, hogy amennyiben mód van rá, egy opció, egy cél. Járatainkon nincsenek kiosztva a helyek ahol utazás során tartózkodni kell. Az utasok szabadon alakíthatják ki az egymáshoz való távolságot

– írta válaszlevelében a Tüke Busz.

Végül kitértek arra is, hogy szerintük az asszony panasza nem tartalmaz „tényadatot”:

„Ezen túlmenően felhívjuk figyelmét, hogy a bejelentés tényadatot nem tartalmaz, azt érdemben vizsgálni nem áll módunkban, valamint arra, hogy az Ön észrevételén kívül más hasonló megkeresés nem érkezett. Tájékoztatjuk továbbá, hogy Társaságunk ármegállapító hatósága a szolgáltatás megrendelője Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, tehát nem a Tüke Busz Zrt. határozza meg a menetjegek, bérletek árát” – közölték.

Bernadett szerint ez azért felháborító, mert állítása szerint ő ezt a fotót is becsatolta a panasza mellé, de akkor ez nem számít tényadatnak:

Fotó: olvasói kép

Erről a képről még azt írta nekünk az asszony, hogy kép jobboldalán lévő üres helyeken ők ültek, csak felálltak fotózni.

Ruzsa Csaba elismerte a tömeget

Ahogy arról a korábbi cikkünkben is beszámoltunk, az RTL is forgatott a tömegről, ebben a híradós anyagban pedig Pécs alpolgármestere is elismerte, hogy ez probléma.

Ruzsa Csaba azonban igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy „a járatsűrítések már elindultak és előreláthatólag május 25. környékén lesz egy nagyobb járatmódosítás”.