Címlap Balhé Magyar–horvát...

Magyar–horvát szurkolói bunyó: vádat emeltek, de a B-közép „válaszolt” az ügyészségnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Részletesen levélben válaszoltak a szurkolók az ügyészségnek, miután vádat emeltek a PMFC–Cibalia (horvát) barátságos futballmeccsen kirobbant szurkolói verekedés miatt.

Barátságos meccs volt, csak úgy tűnik, a szurkolóknak ez nem jött át. Ritkán látható hatalmas balhét hozott a februári PMFC–Cibalia összecsapás, amely során a pályán verekedett össze több tucat pécsi és horvát drukker. Mindenki azzal ütötte a másikat, ami a keze ügyébe került: vasrudak, falécek, sörösüvegek voltak a fegyverek.

Az ügyészség most vádat emelt

A Pécsi Járási Ügyészség 16 személlyel szemben emelt vádat csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette, részben csoportosan elkövetett rendbontás bűntette miatt, míg 40 gyanúsítottat megrovásban részesített, derült ki az ügyészség sajtóközleményéből. Ebben többek között az áll, hogy a mérkőzésre a vendégcsapatot mintegy 50 horvát szurkoló kísérte el, s legalább ugyanilyen létszámban érkeztek pécsi drukkerek is. A meccs közben a két tábor egymásnak üzengetett, majd miután az egyik hazai szurkoló egy sörösüveget dobott a horvátok felé, elszabadult a pokol.

„Ezután a két szurkolótábor tagjai a pályán kölcsönösen testszerte bántalmazták egymást. Egy idő után a pécsi szurkolók látva az ellenfél létszámfölényét, elhagyták a sportpályát, majd a horvát nézők is visszamentek a szurkolóknak kijelölt területre.”

Közösségi oldalukon válaszoltak a pécsi drukkerek

A PMFC-szurkolók, ahogy a Cibalia elleni meccsen, úgy most, az ügyészséggel szemben sem hagyták magukat. A Munkás 1950 elnevezésű Facebook-oldalukon válaszoltak a sajtóközleményre. Már a felütés sem mindennapos: „Megértjük, mennyire kínos lett volna Önöknek ugyanazt leírni a nyilvánosságnak, mint amit nekünk címeztek vádirat formájában. Semmi probléma, vállaljuk a feladatot.”

A létszámok tekintetében:

„50 horvát szurkoló kísérte el, s legalább ugyanilyen létszámban érkeztek pécsi drukkerek is” – áll az ügyészség közleményében

„A fentieket követően kb. 5 perccel érkeztek meg a PMFC szurkolói, kb. 30 fő” – írják a drukkerek

Így történt. Vagy úgy:

Ügyészség: „A meccs közben a két szurkolótábor egymásnak üzengetett, majd mindkét tábor a pályára bement. A biztonsági személyzet ekkor a horvát szurkolókat visszaküldte, azonban az egyik pécsi néző egy sörösüveget a horvát szurkolók felé dobott. Ezt követően a pécsi szurkolók megindultak a horvát drukkerek irányába, melynek során köveket, fadarabokat dobáltak. Mindezt látva, az ellentábor a pálya melletti kerítést megbontotta és azokkal indultak a pécsi nézők felé.”

Drukkerek: „Mindkét szurkolótábor engedély nélkül átlépte a biztonsági személyzet által felállított kordonokat és bement a pálya területére. A fentieket látva a biztonsági őr a pécsi szurkolók elé állt és visszaküldte őket a kordon mögé, majd a horvát állampolgárságú gyanúsítottakat is megpróbálta kiküldeni a pályáról, azonban eközben a pécsi szurkolók ismételten bementek a pályára, amit látva a horvát szurkolók egy része leszedte a pálya mellett lévő kerítés léceit és azokkal, valamint vasrudakkal a kezükben a horvát állampolgárságú gyanúsítottak elindultak a pécsi szurkolók irányába, akik pedig sörösüvegeket dobtak a horvát szurkolók közé.”

Egy kis statisztika a végére

A pécsi szurkolók közleménye szerint „17 horváttal szemben állapították meg, hogy élet kioltására alkalmas eszközzel támadott ránk, plusz 23 főről, hogy hozzájuk fegyvertelenül csatlakozva vett részt a rendbontásban. Ez kerek 40 személy. Mindkét esetben megúszták megrovással.”

„Ezzel szemben tőlünk csupán 16 személyt gyanúsítottak meg, első körben rendbontással és az említett 2 darab sörösüveg elhajításával. Összegezve az egyenletet, mindegyikünkre jut pont egy élet kioltására alkalmas és legalább egy fegyvertelen horvát.”

Kiemelt kép: Munkás 1950

Íme a balhé videón: