Címlap Balhé Százmilliós v...

Százmilliós vagyon Völner közelében, lehallgatási anyagok szólnak a fideszes politikus ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több ezer oldalnyi bizonyítékot, jórészt lehallgatási anyagokat gyűjtött össze a Nemzeti Védelmi Szolgálat abban a bűnügyben, amelyben Völner Pál, az igazságügyi miniszter államtitkára is gyanúsított lett – tudta meg a hvg.hu. Bár az ügy iratai egyelőre minősített adatok, a lap információi szerint az ügyészségen már azon dolgoznak, hogy a titkosításokat feloldják.

Hamarosan feloldhatják annak a büntetőeljárásnak a dokumentumait, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese, Völner Pál is érintett, méghozzá gyanúsítottként – tudta meg az ügyet közelebbről ismerő forrásoktól a hvg.hu.

Kedden Polt Péter legfőbb ügyész közleményben tudatta, hogy indítványozta Völner Pál államtitkár, képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, miután „megalapozott gyanúként merült fel”, hogy a politikus a Bírósági Végrehajtói Kart vezető Schadl Györgytől 

rendszeresen kapott 2–5 millió forintot azért, hogy – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – konkrét ügyeket elintézzen a végrehajtói kar elnöke kérésének megfelelően.

Sajtóhírek szerint fix áras, illetve „havi díjas” opciók is léteztek a gyakorlatilag pénzért „árult” bírósági végrehajtói praxisok megszerzésénél – írja a lap. Ezek a csúszópénzek lehettek hivatottak egyrészt javítani a megüresedő végrehajtói helyek betöltésére kiírt pályázatokon indulók kinevezési esélyeit, illetve ez jelenthette a praxis elnyerése után a jól fizető munka profitjából való részesedést. Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Százmilliós vagyon

Míg az ellene szóló korrupciós vádak miatt kedden lemondott Völner Pál a vagyonnyilatkozata szerint csak egy győri és egy nyergesújfalui ingatlan, illetve az utóbbiba bejelentett ügyvédi iroda tulajdonosa, bankbetétben pedig 15 millió forintja van, szűkebb családja érdekeltségeinél már nagyobb értékeket látni – írja a Népszava.

A politikus feleségének és fiának a nevén lévő Tagba Kft. főtevékenységeként ingatlanüzlettel foglalkozik. A Népszava azt írja, hogy a 2015-ben alapított vállalkozás hamar százmilliós forgalmat ért el, az eszközállománya pedig közel egymilliárdosra hízott, amiből csak a pénzeszközök 552 milliót tesznek ki.

A családi cég emellett a hajózási piacon is érdekelt. A Népszava szerint – írja a hvg – a Tagba Kft.-nek 2017 óta résztulajdona van a nyergesújfalui, néhány tízmillió forintos forgalmú Mahartlog Port Kft.-ben, amelynek egyik vezetője a politikus 1994-ben született fia. A másik vezető Domán Beáta, aki a svájci – a Hableány-balesetet okozó Viking Sigynt üzemeltető – Viking River Cruises magyar leányvállalatát is vezeti. Ez a NER-közelinek számító cég vehette meg korábban a fővárosi kikötőhelyek után évi több milliárdos pontondíjat szedő Mahart Passnave Kft. 49 százalékát, míg 51 százalék maradt a Rogán Antal felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökségnél.

Völnernek politikusként köze volt a hajózáshoz: amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban infrastruktúráért felelős államtitkár volt, hozzá tartozott ez a terület. 2016-tól pedig a volt KDNP-tag hajóskapitányt, Szalma Botondot váltva lett a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke.

Belháborúról ír a Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet szerint a végrehajtói karon belüli belháború áll Völner Pál igazságügyi államtitkár lemondásának hátterében.

A nem megfelelően képzett és nem megfelelő színvonalú munkát végző végrehajtók miatt a kormány 2015-ben átszervezte a területet, és előírta, hogy a végrehajtóknak jogi diplomát kell szerezniük, ötéves türelmi idővel – részletezi a kormnányközeli lap. (Akkor a mintegy kétszáz végrehajtó felének legfeljebb érettségije volt, és csupán negyvenen rendelkeztek jogi diplomával.) A szervezeten belüli, egymás feljelentgetésébe torkolló belharc a diplomát megszerezni nem tudó, jellemzően korábban rendőrként dolgozó „régiek” és az „újak” között folyik a piac újraosztása miatt – írják. Jelenleg ugyanis 35 új végrehajtói hely kiosztása van napirenden (a teljes hivatásrend létszáma 230 körüli). a Magyar Nemzet információi szerint ennek kapcsán mindenki célkeresztbe került, aki az új végrehajtói pályázatok ügyében eljárt. Lapunk úgy tudja, az ügyben most meggyanúsítottak között túlnyomó többségben vannak az újonnan pozícióba került végrehajtók.

Az Igazságügyi Minisztérium közölte: a végrehajtókkal kapcsolatos korábbi igazságügyi minisztériumi feladatok 2021. október 1-jétől a Biró Marcell vezette Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartoznak.

Kubatov: a képviselőségről is le kell mondania, ha…

Le kell mondania a parlamenti mandátumáról a korrupciós ügybe keveredett korábbi államtitkárnak, Völner Pálnak, ha az igazságszolgáltatás kideríti a bűnösségét. Ezt mondta az RTL Híradónknak Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke, hozzátéve, hogy „ez a dolog még csak folyamatban van” – vette észre a 24.hu.