Amália

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Több ezer eurós sikkasztási ügybe keveredett Berlinben, Péterffyék főosztályt bíztak rá

/
Kezdés
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jól csengő, de azóta is gyakorlatilag a pécsiek számára láthatatlan Gazdaságfejlesztési Főosztály vezetői pozíciójába nevezte ki Jankó Agnétát az új városvezetés. A nő viszont több ezer eurós sikkasztási ügybe keveredett korábban. Kiderült az is, hogy szintén több ezer eurós rezsitartozást is hagyott maga után Németországban.

Hirdetés

Büszkén számolt be tavaly novemberben Péterffy Attila arról, hogy

“a városmarketing, a befektetésösztönzés és a turizmusfejlesztés céljából a november 14-i közgyűlésen megszavazták a Gazdaságfejlesztési Főosztály létrehozását, melynek feladata lesz a befektetők hathatós támogatása mellett a megyei és városi marketingtevékenységek összehangolása, ide értve a tervezés és végrehajtás teljes folyamatát, valamint ugyanez a tevékenység a turisztikai fejlesztések terén.”

A polgármester ehhez hozzzátette még, hogy “a jövőben ebben a szervezetben valósulnak meg a befektetők felé tett korábbi konkrét vállalásai”.

Azóta semmi hír

Gyakorlatilag ez volt az első és utolsó alkalom, hogy erről a csúcsfőosztályról hallani lehetett bármit is. Lehet, hogy nem ok nélkül!

A Pécs Aktuál több forrásból is megtudta, hogy az érintett főosztály vezetője, Jankó Agnéta, akit az új városvezetés “hívott haza Pécsre”, több ezer eurós sikkasztási ügybe keveredett Berlinben.

Az asszony 2011-ben került a Berlini Nagykövetségre, külgazdasági szakdiplomataként. 2014-ig a külgazdasági szakdiplomaták (KGSZ) a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt voltak, de külszolgálatuk idejére, határozott időre átkerültek a Külügyminisztérium állományába. Jankó Agnéta kiküldetése 2015-ben járt le, egyéves hosszabbítás után azonban végül 2016. június 23-án – a határozott idejű munkaviszony lejártával – szűnt meg munkaviszonya a KKM-mel.

Klubozott, majd a saját bankszámlájára került pár millió a klub pénzéből

Berlini külszolgálata alatt 2011-től tagja, 2014-től pedig megválasztott elnöke volt a gazdasági körökben elismert, németországi gazdasági szakdiplomatákat tömörítő Gazdasági Tanácsosok Klubjának (CWHR – Club der Wirtschafts- und Handelsräte). Ez a gazdasági és banki körökben elismertségnek örvendő, a Németországban működő gazdasági és kereskedelmi szakdiplomatákat tömörítő berlini egyesület.

A Klub egyik fő feladata a Németországgal való gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

2015-től kezdve a klub tagsága felől több panasz érkezett Jankó Agnéta elnöki tevékenységére – tudtuk meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM). (A tárcának két hónapja küldtük meg a kérdéseinket Jankóval kapcsolatban, mostanra érkeztek meg a válaszok.)

2016. június 30-án (ekkor, a külszolgálat lejártával, Jankó Agnéta már nem volt a KKM alkalmazásában), a Berlini Nagykövetségre értesítés érkezett a CWHR bankszámlakivonatáról. Ebből kiderült, hogy

összesen 9.000 eurót (vagyis több mint 3 millió forintot) utaltak át Jankó Agnéta magyar ill. németországi bankszámláira. Az értesítést a CWHR vezetősége is megkapta, ezután jelezték a Nagykövetség felé, hogy feljelentést kívánnak tenni Jankó Agnéta ellen pénzügyi visszaélés gyanúja miatt.

Érdeklődésünkre közölték, hogy a KKM Hivatalvezetése 2016 júliusában az ügyben meghallgatta Jankó Agnétát, ahol az ellene indított támadásokat nemtelennek nevezte, ezért maga is jogi lépéseket helyezett kilátásba,

és a 9.000 eurót pedig elnöki tevékenysége jogos költségtérítésének nevezte

– erősítette meg forrásainkat a tárca. A meghallgatás másnapján ugyanakkor a nő mégis inkább visszautalta a CWHR számlájára a teljes összeget.

Rákérdeztünk arra is, hogy lett-e bármilyen következménye az ügynek, de erre azt a választ kaptuk, hogy “mivel jogviszonya a KKM-mel 2016. június 23-án megszűnt, és a kérdéses ügy magyar közpénzt nem érint, a KKM további intézkedést nem kezdeményezett a hatóságok felé”.

Több mint egymilliós rezsitartozást is felhalmozott

2017-ben kiderült, hogy berlini bérelt lakásában

3 évre visszamenőleg több mint 3700 eurós, vagyis kb. 1,2 millió forintos rezsitartozást is felhalmozott, amit a bérbeadó a lakást kibérlő KKM által letétbe helyezett összegből érvényesített

– erősítette meg a Pécs Aktuál információit a KKM.

Mivel a tartozásról Jankó Agnéta nem tájékoztatta korábban a KKM-et, erről a minisztériumnak addig nem volt tudomása. A KKM felszólította a nőt tartozása utólagos kiegyenlítésére, aminek végül eleget is tett.

Jankó Agnéta most befektetőket csábítana Pécsre

Jankó Agnéta (Fotó: Jankó Agnéta Facebbok)

Jankó Agnétáról hónapok óta semmit nem tudni, mint ahogy a munkájáról és az általa vezetett főosztályról sincsenek hírek, de még a városvezetés sem kommunikál semmit.

Hogy ezt a munkát mennyi pénzért végzi az új főosztályvezető, azt nem találtuk meg a nyilvános adatok között. Azt viszont kiderítettük, hogy a másik “haza csábított” cégvezetőt évi 38 milliós fizetéssel jutalmazza az új városvezetés, ami pontosan 1,3 millióval több havonta, mint amennyi az előző cégvezető bére volt. Erről EBBEN a cikkünkben írtunk bővebben.

Lapunk kíváncsi a városvezetés álláspontjára is. Amint megérkezik a reakciójuk; frissítünk, vagy új cikket írunk.

Cikkünk folytatása:

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Orbán: a baloldal kihúzta magát a közös védekezésből

Következő sztori

Egyelőre marad az idősek vásárlási idősávja

Legutóbbiak innen: Balhé

bool(false)