Ulrik

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évi 38 milliós fizetés: brutális vezetői bérek egyes városi cégeknél

Döbbenetesen magas fizetésért végezheti a munkáját a Pécsi Vagyonhasznosító új vezetője, aki havonta 1,3 millióval is többet kereshet, mint elődje

/

Elsőre durva túlzásnak tűnik, hogy egy nem is túl nagy, ráadásul nem is közszolgáltató önkormányzati cég vezetőjének ennyire fölemelték a fizetését. A Pécsi Vagyonhasznosító új vezetője ugyanis sokszoros milliomos lehet, ha kihúzza akár csak pár évig a vezetői székben. Arra keressük a választ, hogy miért, és miért jó ez Pécsnek és az adófizetőknek?

Hirdetés

Már az új városvezetés elő közgyűléseinek egyikén komoly sajtóvisszhangot kapott, hogy jelentősen megemelték a politikusok és egyes önkormányzati cégvezetők fizetését. Csak azokban a cégekben volt fizetésemelés azonban, ahová már az új városvezetés nevezte ki a saját embereit: ilyen a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH), a PSN Zrt és a BIOKOM. Sorozatunk első részében a Pécsi Vagyonhasznosító vezetői székében landolt Szabó Szilárdról lesz szó, aki irigylésre méltó közpénz tízmilliókért irányíthatja a kis céget.

Strabagos múlt és a barátok

Tavaly decemberben jelentette be a pécsi polgármester, hogy “hazacsábítja” a pécsi szakembereket, köztük Szabó Szilárdot is.

Hogy Szabó Szilárd csábítgatásában mennyi szerepe volt valójában a pécsi polgármesternek, az kérdéses, az viszont tény és nyílt titok, hogy a cégvezetőt erős kapcsolat fűzi Puch László, volt MSZP-s pártpénztárnok köreihez, elsősorban Kőhegyi Istvánon keresztül. Kőhegyi ismert MSZP-s háttérmber Pécsett, Szabóval pedig nyílt baráti kapcsolatot ápol, sokszor látni őket együtt a városban, akár ebédszünetben is.

Szabó Szilárd egy időben a Strabagnál is tevékenykedett műszaki igazgatóként, az a cég pedig – számos korabeli német és hazai sajtóhír, valamint politikai vélemény szerint – komoly támogatásban részesítette a pártot, igaz ezt az MSZP legtöbbször igyekezett cáfolni, különösen, ha már a nyílt korrupció is előkerült. (A Fidesz egyébéként szintén ” kiegyezhetett” a céggel, erről ITT lehet bővebben olvasni.)

38 millióért elcsábult?

Sem forgalmában, sem állományában, sem anyagi javait tekintve nem tartozik a legfontosabb önkormányzati cégek közé a Pécsi Vagyonhasznosító, még akkor sem, ha igen fontos területre kell ügyelniük: a város ingatlanaira. Komoly ingatlanportfóliót kell kezelnie a cégnek, annak minden nyűgével és nehézségeivel együtt. Noha van olyan terv a városházán információink szerint, hogy “visszaalakítják” holdinggá a társaságot – több városi céget is bepaszírozva a PVH-ba, ez a döntés egyelőre nem született meg. Talán azért nem, mert számos gazdasági szakértő szerint ez nem lenne éppen a legokosabb lépés, és sok tekintetben idejétmúlt konstrukció is, de ez egy másik történet.

Pécs közszolgáltató cégei (PÉTÁV, TETTYE FORRÁSHÁZ, BIOKOM, TÜKE BUSZ) lényegesen több ember, feladat, vagyon és felelősség felett diszponálnak, mint a PVH, mégis a cégvezetők fizetése jóval elmarad Szabó Szilárdétól.

A PVH hivatalos dokumentumai szerint Szabó Szilárd alapbére havonta 1.800.000 forint, ami pontosan 700 ezerrel több havonta, mint elődjének volt, de ez csalóka.

Van ugyanis egy másik fontos különbség is a két vezető bérezése között, mégpedig a prémium mennyisége. Míg az előző vezető 70%-os prémiummal számolhatott, Szabónál ez már 75%, ami ugyan nem tűnik markánsan többnek, de valójában ez sok millió forintos különbséget jelent a végén.

Milliomos lehet, ha ügyes (Fotó: Pécsma)

Az 1.800.000 forintos alapbérhez, hónapra lebonva, további 1.350.000 forint társulhat a prémium miatt. Tehát az éves 21,6 millió forintos alapbér mellé még további 16,2 millió is érkezhet, amihez képest a 360 ezer forintos cafetéria éves összege megalázóan alacsony.

Ha mindent jól csinál Szabó Szilárd, akkor a fizetése évente 38.160.000 forint.

Csak az összehasonlítás miatt, Szentgyörgyi Dávidnál ezek a számok így néztek ki: az alabére 1.100.000 forint volt havonta, ami éves szinten 13,2 millió forintot jelentett, a felvehető prémium összege pedig évente 9.240.000 volt. Összesen tehát Szentgyörgyi fizetése, ha mindent jól csinált, akkor évente 22.440.000 forint lehetett.

Vagyis

a két vezető javadalmazása közötti különbség havi átlagban 1.310.000 forint Szabó javára.

Ennyivel kereshet többet havonta, mint az előző cégvezető.

Hogy a Pécsi Vagyonhasznosító előző vezetője mennyire jól, vagy nem jól végezte a dolgát, az nem tárgya ennek a cikknek. Kapcsolódó hír azonban, hogy az új városvezetés bejelentése szerint feljelentést tettek Szentgyörgyi (jogilag “ismeretlen tettes”) ellen, folyik is a nyomozás, de vádemelés egyelőre még nem történt az ügyben.

Szentgyörgyi Dávid pedig EBBEN a cikkünkben reagált az őt ért vádakra.

Kerestük a Pécsi Vagyonhasznosítót és kértünk személyes interjút Szabó Szilárdtól, de lapunk egyetlen kérdésére sem válaszoltak hetek óta, mint ahogy a városvezetés sem tud válaszolni lapunk kérdéseire.

Hirdetés

Előző sztori

Müller Cecília: Még egy hét kell, mielőtt levonnánk a következményeket a vidéki nyitással kapcsolatban

Következő sztori

Csaknem negyedével kevesebb a magyar gólya

Legutóbbiak innen: Gazdaság