Törvényességi vizsgálat Nyőgéri miatt: az érdemi vizsgálat még el sem indult!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kormányhivatal még elkezdeni sem tudta a vizsgálatot Nyőgéri Lajos kinevezése miatt, amely lehet, hogy nem is volt jogszerű. (Javítás a cikk végén!)

Elképzelhető, hogy nem volt teljesen szabályszerű Nyőgéri trónra emelése – írtuk meg december közepén, ezért indított úgynevezett törvényességi vizsgálatot a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Vannak olyan jogi vélekedések, amelyek szerint

Péterffy Attila túlterjeszkedett hatalmán akkor, amikor egyedül döntötte el és nevezte ki harmadik, MSZP-s alpolgármesterét. Bár ennek ellenkezőjét állítja maga a polgármester, az általunk megkérdezett ügyvédek szerint ennél bonyolultabb ez a kérdés.

Noha általánosságban igaz, hogy veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja az önkormányztai jogokat, ez a jog nem korlátlan és nem terjed(het) ki mindenre. Három problémát is találhattak a jogászok, hogy pontosan melyeket, azt EBBEN a cikkünkben írtuk meg akkor.

December közepén közölte a kinevezés jogszerűségével kapcsolatos érdeklődésünkre a Kormányhivatal, hogy

A Baranya Megyei Kormányhivatal Pécs Megyei Jogú Város polgármestere Nyőgéri Lajos alpolgármesterré történő megválasztásáról és illetményének, költségtérítésének megállapításáról szóló 284/2020. (XII.10.) számú határozatának jogszerűségét hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálja, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket.

Könnyen lehet időt húzni

Több mint egy hónap telt el fenti hírünk óta, ezért próbáltuk megtudni, hogy mit állapított meg a vizsgálat. A hivatalos reakcióra egyelőre várunk, de nem hivatalosan úgy tudjuk,

a vizsgálatot el sem tudta indítani érdemben a Kormányhivatal. Az önkormányzat ugyanis érdemben még nem reagált a hivatalos megkeresésre, enélkül viszont a vizsgálat sem kezdhető meg.

Bár a törvény szerint 30 napja van a városnak a válaszra, ennél természetesen előbb is válaszolhatnak, ha akarnak, és ha együttműködőek. (Mint azt időközben, más forrásból, az önkormányzat határidőre válaszolt a Kormányhivatalnak. A válasz “minőségét” azonban nem tudjuk – egyelőre.) Ha azonban valamiért inkább az időhúzás mellett döntenek, akkor erre is lehetőségük van; ha ügyes jogászaik vannak. Ez esetben akár február közepéig is képesek lennének hátráltatni a vizsgálatot. Sok értelme nem lenne ennek, ugyanis előbb-utóbb lesz vizsgálat, ráadásul a városvezetés politikai érdeke is inkább az lehetne, hogy ezen mielőbb essenek túl.

Más forrásunk szerint az önkormányzat szeretné a Közgyűléssel is “elfogadtatni” – formailag, ugyanis a veszélyhelyzet miatt csak a polgármester dönt – Nyőgéri Lajos kinevezését, így ugyanis nagyobb esélyekkel mennek bele a törvényességi viszgálatba.

A gond ezzel az egyelőre, hogy

komoly háború robbant ki a színfalak mögött Péterffy Attila akciója, illeve Nyőgéri személye miatt, amely mára soha nem látott, durva karaktergyilkossággá és nyilvános kivégzéssé erősödött a “szövetségben”.

Erről ezekben a cikkekben írtunk egészen részletesen:

JAVÍTÁS

Cikkünk megjelenése után tudtuk meg, hogy ugyan a határidőket betartva válaszolt a Baranya Megyei Kormányhivatal kérdéseire az önkormányzat; de érdemi vizsgálat még nem tudott elindulni. Ennek okait pontosan nem tudjuk, a Kormányhivatal ígért válaszokat lapunknak, de egyelőre azokat nem kaptuk meg. Amint megjönnek, beszámolunk erről.

Hirdetés
Előző sztori

Magyarország is ott lesz Biden beiktatásán!

Következő sztori

MÁJUS VÉGÉIG maradhatnak zárva az éttermek – A kormány szerint ez rémhír!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1