Címlap Balhé Lehallgathatt...

Lehallgathatta Bognár Szilviát a pécsi városvezetés, vagy csak beárulták?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folytatódik a "kivégzése": tényként beszélnek arról, hogy kivel miről csetelt a kulturális alpolgármester. Névtelen "cikkben" ütik tovább a városvezetőt, ezúttal a baloldali Népszavában.

Minden bizonnyal a rohamosan közeledő, botrányokat tartogató „közgyűléstől” tartva kezdték virtuálisan és verbálisan kivégezni a városházaközeli sajtóban Pécs második alpolgármesterét, aki Péterffy Attila helyettesítésére (volt?) jogosult.

A brutális és meglehetősen méltatlan belháború legdurvább felvonásáról ebben a hétfői cikkünkben írtunk részletesen. Ezt érdemes elolvasni, mert ilyen acsarkodást még sosem lehetett látni Pécsett.

A dolgozat első fejezete egyébként nagyjából arról szól, hogy

Bognár Szilvia egy magamutogató, tetszelgő és szépelgő lúzer; miközben Péterffy Attila és Ruzsa Csaba minimum zseni, Nyőgéri Lajos pedig maga a megtestesült lendület és a rutin!

A „kivégzés” azonban tovább folyik, ezúttal a Népszava vette át a stafétát egy névtelen „cikkben”. Amit az MSZP pécsi lapja feltétlenül fontosnak tartott átvenni:

Bognár Szilvia csetel

A meglehetősen átlátszóra sikerült írás egyetlen izgalmas pontja az, amikor több helyen is kész tényként hivatkoznak arra, hogy kivel és miről csetelt Bognár Szilvia. Ezekből a részekből arra lehetne következtetni, hogy

Pécsett lehallgatták az alpolgármestert, és ellenőrizték elektronikai eszközének forgalmát is.

Később azonban kiderül, hogy nem erről lehet szó, sokkal inkább egy „kibeszélő” képviselőről – persze ha igaz, amit a cikkben írnak.

A Népszava „cikk” névtelen szerzője már az első mondatban felfedi a nyilvános kivégzés okát: „Lesz majd meglepetés a soron következő közgyűlésen” állítólag ezt harangozta be Bognár Szilvia. A botrányos akcióban kinevezett Nyőgéri Lajos alpolgármestersége miatt.

Majd az írásban bemutatják, hogyan lehetett a semmiből feltűnt nőből alpolgármester, akiről azt írják ráadásul, hogy BIZALMI állásban dolgozott a fideszes városvezetés alatt, mert sajtósa volt a Tüke Busznak.

A Népszava belengeti, hogy Gyurcsány is rábólintott pécsi látogatásakor Bognár jogköreinek jelentős meghúzására. Mint ismert Pécs DK-s alpolgármesterétől jogköreinek jelentős részét elvette Péterffy Attila, azokat Ruzsa Csabára ruházta, illetve az MSZP-s alpolgármesterre, Nyögéri Lajosra.

Péterffy szerint alpolgármestere áruló

A lejárató cikk legérdekesebb része az, ami szerint Péterffy egyértelművé tette (Gyurcsány Ferencnek): nagyon nehezen tudna olyasvalakivel együtt dolgozni, akit árulónak tart.

Az árulás mibenléte – ahogy ezt a polgármester egy online frakcióbeszélgetésen is elmondta – az, hogy miközben a közgyűlés Pécs egyik legfontosabb kulturális intézményének, az évente mintegy 2,6 milliárd forintból gazdálkodó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) jövőbeni vezetőjéről dönt, Bognár Szilvia az EMMI helyettes-államtitkárával chatel, és arról beszélget, hogy nem szabad megválasztani a többség által végül támogatott jelöltet.

A Népszava szerint a Zsök botrányos körülmények között kinevezett ügyvezetőjének ügye körül a DK és a Momentum más vezetőt akaró képviselői egy chatcsoportot hoztak létre, ebbe a körbe írta meg Bognár a közgyűlésen, hogy épp most kapott két üzenetet az említett fideszes kormányzati politikustól, Fülöp Pétertől. Eszerint: „Kedves Szilvi! Biztosan szerencsés választás a ZSÖK élére a jelölt? Látva a korábbi portfólióját felvet azért kérdéseket!”; „Csak keményen! Kitartás.”.

Ezt a chatelést nevezte Péterffy – a korábban említett frakcióbeszélgetésen nyilvánosan árulásnak. (Ahol azt is szóvá tette, hogy a városházi döntésekről meglepően gyorsan értesülnek a Fidesz prominensei.) Bognár az online diskurzuson azzal érvelt: az állam jelentős összeget biztosít a ZSÖK-nek, ezért tartotta fontosnak bevonni az ügybe a helyettes államtitkárt.

Hogy a feszültség nem oldódik, azt egyébként az országos központok is érzékelhették, ugyanis pár napja Varju László vizitált Pécsett, és a fenti ügy is szóba került a beszélgetésen, és a DK alelnöke információink szerint arra biztatta párttársait, hogy fogadják el a kialakult három alpolgármesteres helyzetet.

Korábban sztárolták, ma már elásnák

A Népszava cikk állításainak számos tény ellentmond.

Korábban a városházának kedves, baráti sajtóban komolyan sztárolták Bognár Szilviát, akiről több cikket is írtak, amiért tető alá hozta a Pécsi Nemzeti Színház állami támogatását; és a ZsÖK 1,9 milliárdos állami támogatását is. Ezeken az egyeztetéseken személyesen volt jelen az alpolgármester – írták meg a városháza médiumai.

Most viszont próbálnak úgy tenni, mintha Bognár a háttérben áskálódott volna.

Eszetlen támadás helyett alakoskodás

Nem történt azonban más vélhetően, mint az, hogy egy politikus inkább haverkodott, mint támadott eszetlenül, valamint, hogy az alpolgármester korábban többször is nyíltan vállalt szakmai álláspontját el merte mondani újra és újra, és el merte mondani a Közgyűlésen is, egyértelműen beleszállva ezzel az idegesnek tűnő Péterffy Attilába.

Azt pedig „árulásnak” beállítani, hogy egy politikus szóba áll egy másik, döntési helyzetben lévő politikussal – építve egy látszólag nyitottabb kapcsolatot, ezzel is segítve a pécsi intézmények támogatásának megszerzését – rém amatőr hozzáállás.

Az alakoskodás ugyanis nem árulás, hanem stratégia a politikában. Ez alap! (Bár ez a krumpliszsákok parlamentáris eszközként való beemelése miatt lehet, hogy már feledésbe merült az új ellenzék esetében.)

Azon is nehéz lenne vitatkozni, hogy mennyire volt szakmai és jó döntés egy kulturában sosem dolgozó, autók lízingjével foglalkozó, a város médiacégébe a Fidesz alatt bekerült, háttérmunkát végző „szakembert” kinevezni a régió legnagyobb kulturális együttesének csúcsvezetőjévé.

Annál is inkább nehéz a vita ez, mivel már ezt is megnyerte az MSZP, ezt a pozíciót is bezsákolták. Úgy, hogy a 26 fős testületből csak 4 MSZP-s képviselő van (plusz az oda szavazó barátok), ami így különösen értékelhető és ügyes politikai teljesítmény egyébként.

(Borítóképünk illusztráció / Montázs: Pécs Aktuál)