Csontdaraboktól dugult el a pécsi hálózat, a szakik azonnal intézkedtek!

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A disznóvágásokkal újra beköszöntött a házi húsfeldolgozáshoz köthető üzemzavarok, szennyvízcsatorna-dugulások ideje. Ilyenkor gyakrabban kerül zsíros, olajos szennyeződés, vagy akár állati hulladék, maradék a nem ipari terhelésre kiépített csatornákba Pécs külvárosi, családi házas övezeteiben és a környező településeken - írta meg közleményében a Tettye Forrásház.

Minden szezonnak megvan a maga „slágere”: befőzés, szüret vagy pálinkafőzés idején a gyümölcsfeldolgozás melléktermékei veszélyeztetik a szennyvízkezelés biztonságát.

Ennek hozadékaként sűrűbben fordulnak elő típusos meghibásodások is. Az elmúlt három hétben minden napra jutott belőlük: összesen 27 esetben hárítottak el nem megfelelő csatornahasználatból adódó dugulást a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a területi szennyvízátemelőknél.

A zsíros szennyeződések kemény,

szappanszerű lerakódásokká alakulnak és leszűkítik,

vagy akár el is zárhatják a szennyvíz útját az otthoni vezetékekben és az utcai csatornában egyaránt. A szilárd anyagok, például a megakadó csontdarabok, belsőségek pedig üzemzavart idéznek elő a házi és a központi átemelőkben is – utóbbiak az alacsonyabban fekvő területekről gyűjtik össze és továbbítják a szennyvizet a pécsi szennyvíztelepre.

Előfordult, hogy a kiérkező szakemberek

disznócsontokat találtak az elakadt szivattyúban.

A Tettye Forrásház Zrt. rendszeresen, tervszerűen tisztítja a hálózatot és az átemelőket a meghibásodások megelőzése érdekében; speciális csatornatisztító járművük az utcákat járva folyamatosan mossa a vezetékeket.

Ne engedjünk le olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a lefolyón, és ne a szennyvízhálózat gondjaira bízzuk a szemetet! Mi nem kerülhet a csatornába?

Hirdetés
Előző sztori

Pécs jövője: gombok vannak, de hol a kabát?

Következő sztori

GYÁSZ: búcsúznak a mohácsi rendőrkapitánytól

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1