Pécs jövője: gombok vannak, de hol a kabát?

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Zárt ajtók mögött beszélt a pécsi polgármester a következő 7 éves uniós fejlesztési ciklus Pécset érintő terveiről, amelyek egyelőre nem is "igazi tervek" - közölték sajtótájékoztatón. Színes gombok vannak, de kabát sehol, és még fordítva is ülnek a lovon eközben - magyarázták. 

Hogy pontosan mit szeretne a következő 7-10 évben Péccsel kezdeni, és milyen fejlesztési tervei vannak a jelenlegi városvezetésnek, arról semmit nem árulhatott el az ellenzék, mivel Péterffy Attila zárt ajtók mögött beszélt ugyan az elképzeléseiről, de titoktartást kért – közölte Csizmadia Péter, a fidesz frakcióvezetője. Így emiatt konkrétumokat nem mondhatott, de azt megjegyezte, hogy “első körös, ötlegyűjteményt” prezentált csak a polgármester, amiről maga is elismerte, hogy nem az igazi.

Ellentmondott Péterffy Attila Ruzsa Csabának – “Nagy a bizonytalanság!”

Csizmadia Péter szerint a pécsi polgármester lényegében ellentmondott, és megcáfolta Ruzsa Csaba múlt heti kijelentéseit, aki azt bizonygatta, hogy “a fejlesztendő területek kijelölése és a stratégia előkészítése megtörtént, és ezekről több kormányzati szereplővel is egyeztettek”. Sőt, az alpolgármester azt is mondta, hogy “jelenleg a beszerzési eljárás van folyamatban”, és február közepére kell leadniuk “a főbb fejlesztési programokat a tervekkel együtt”.

– Az új, aktualizált városfejlesztési stratégia, mint alapdokumentum, nem készült el, és még az előkészítése sem kezdődött el hivatalosan – magyarázta Csizmadia, aki megjegyezte, “egyelőre több a kérdés, mint a válasz; talán még a városvezetők fejében is”. – Tehát nagy a bizonytalanság – összegezte a megbeszélés tapasztalatait a frakcióvezető, aki viszont örült annak, hogy a városvezetői ígéret szerint az ellenzéket is bevonják majd a fejlesztési koncepció elkészítésébe. Szerinte

nagyon komoly késében van Pécs, már tavaly el kellett volna készítenie a városvezetésnek ezt az összefüggő tervet,

hiszen csak egy egységes városfejlesztési koncepció és terv esetén lehet szakmailag helyesen kiválasztani az apróbb rész-feladatokat, megvalósítandó terveket.

Ezt a konrétumokra, irányokra támaszkodó,

a város következő 7-10 évét meghatározó alapos szakmai koncepciót hiányolja az ellenzék,

mert szerintük tavaszzal már megindul a komoly verseny a támogatásokért.

AZ ÖPE vezetője, Kővári János szerint

“sok színes gombot talált a városvezetés, ehhez akarnak kabátot varrni!”

Vagyis leginkább így tudná leírni a mostani helyzetet – magyarázta.

– Össze lettek gyűjtve valamilyen projektek, amiket ki tudja, kik javasoltak. Ez lenne a “projektkosár”, ezt a kifejezést tanulhattuk meg Péterffy Attilától az imént, aki elmondta, hogy ez nem végleges, csak egy elképzelés – mesélte a sajtótájékoztatón Kővári János, aki szerint ez egy “hevenyészetten összeállított” lista csak.

“Fordítva ülnek a lovon és gombhoz varrják a kabátot”

Kővári szerint szurkolnak a városvezetésnek, leginkább Pécsnek persze, mert egyelőre mást nem tehetnek, de egyelőre azt látják, hogy a városvezetés “fordítva ül a lovon” és a “gombhoz varrják a kabátot”, mert ugyan a kis tervek már vannak, de hogy miért pont ezek, és mi a cél ezekkel a város egésze szempontjából, azt még nem magyarázta meg a városvezetés.

Ami biztosnak tűnik, hogy az önkormányzat egy “beszerzést írt ki”, hogy megtalálják azokat a szakembereket, akik majd elkészítik azt a stratégiát, aminek tavaly készen kellett volna lennie – az ellenzék szerint.

Hogy miért kell ehhez bármiféle “beszerzés”, hiszen van egy komplett csúcsfőosztály (Gazdaságfejlesztési Főosztály) és egy egész városi cég (Városfejlesztési Zrt.) erre a feladatra, azt nem tudtuk meg.

A rövid sajtótájékoztató itt nézhető végig.

Hirdetés
Előző sztori

Figyeljünk egymásra!

Következő sztori

Csontdaraboktól dugult el a pécsi hálózat, a szakik azonnal intézkedtek!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1