Címlap Gazdaság Pentz Mihály:...

Pentz Mihály: Az önkormányzatnak érdemes lenne meghallgatnia a piacon dolgozó szakemberek véleményét is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ismert pécsi vállalkozó, és nem mellesleg a polgármestert is "adó" Mindenki Pécsért Egyesület egyik alapítója 5 rövid pontban foglalta össze javaslatait a városi ingatlan- és gazdaságfejlesztés területén. Talán azért, mert nincs látványos fejlődés a városban, és egyelőre nem látszanak Pécs új gazdaság- és városfejlesztési irányai sem. Mindez pedig már a városvezetés királycsinálóinak is feltűnt

„Mi, a Mindenki Pécsért Egyesület alapító tagjai, különböző területről érkeztünk. Van közöttünk jogász, közgazdász, építész, s van, aki a kultúra vagy éppen a média világában otthonos. Én ingatlan- és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó vállalkozó vagyok. Soha nem voltam tagja egyetlen pártnak sem, mert mindig fontos volt számomra a véleményszabadság megőrzése. Másként gondolkodunk tehát, másként látjuk a város életét, de soha nem azt kerestük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket” – közölte Pentz Mihály.

Az ismert pécsi vállalkozó, és nem mellesleg a polgármestert is „adó” Mindenki Pécsért Egyesület egyik alapítója 5 rövid pontban foglalta össze javaslatait a városi ingatlan- és gazdaságfejlesztés területén. Szerinte:

1. Önkormányzati ingatlanok hatékony és gazdaságos működéséhez egy munkacsoportot kell összeállítani és tanácsokkal ellátni a város vezetését.

2. A telek- és építményadókat oly módon szükséges meghatározni, hogy az segítse a város stratégiai céljainak megvalósítását.

3. Pécs város építési szabályzatát meg kell vitatni az egyes területen élő lakókkal és a módosítási javaslatokat előkészíteni.

A gazdaságfejlesztés területén Pentz szerint a következőkre lenne szükség Pécsett:

1. A város gazdaságfejlesztési stratégiájának kidolgozásához munkacsoportot létrehozni és javaslatokat megfogalmazni.

2. A pécsi cégek külföldi kapcsolatait hatékonyan felhasználni a város gazdaságának fejlesztéséhez.

Pentz Mihály szerint ugyan „az önkormányzatnál kitűnő szakemberek dolgoznak, azonban néhány kérdésben érdemes lenne meghallgatniuk a piacon dolgozó szakemberek véleményét is, mert nekünk, pécsi polgároknak fontos, hogy a város fejlődjön!”

A vállalkozó egyébként nem először mondja el véleményét, igaz, most ezt „hivatalosan” is megtette, míg korábban csak magánemberként:

Jól hangzó tervek és szakértők tucatjai tobzódnak Pécsett, de hol vannak az eredmények?

Az ismert vállalkozó javaslatait azért is érdemes lenne megfogadnia végre a városvezetésnek valójában is (nem csak szavakban), mert udvariasan és segítőkészen ugyan, de már számos kritikát kaptak másoktól, más szakemberektől is, mert:

nincs látványos fejlődés a városban, és egyelőre nem látszanak Pécs új gazdaság- és városfejlesztési irányai sem.

Noha másfél éve létezik egy új „csúcsfőosztály” – Gazdaságfejlesztési Főosztály -, ez eddig sokkal inkább a botrányairól híresült el, mint a teljesítményéről. Vezetője kerüli a nyilvánosságot is, lapunkkal sem hajlandó szóba állni, de még válaszolni sem. (Nem úgy, mint elődje, akinek markáns véleménye van, amit el is mondott.)

Bár a városvezetés majd‘ minden héten bejelent valami klassz és pozitívnak tűnű dolgot, legutóbb éppen ezt; ezekről később nemigen lehet tudni semmit; olyan, mintha nem is léteznének a kommunikációs téren kívül. Vagyis a valóságban.

Mindenféle „szakértők”, „tanácsadók”, „csoportok”, „átvilágítók”, „mérnökök”, „építészek”, „sportmanagerek”, „gyorshadtestek” – hogy csak pár jelzőt idézzünk a különféle önkormányzati kommünikékből – készítenek különféle koncepciókat a városvezetésnek, de hol vannak az eredmények? Hol a város víziója? Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs válasz, viszont ez egyre sürgetőbb lenne, és ez már a városvezetés királycsinálóinak is feltűnt.