Címlap Baranya Életmentés fe...

Életmentés felsőfokon: évente 700 babán segítenek ezzel a mentőautóval

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Már 18 évesek azok a fiatalok, akikkel a legelső koraszülöttmentővel rohantunk a kórházba” – mondta Masszi György, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán, amikor a Dél-Dunántúlon szolgáló legújabb járművüket bemutatták. Egy teljesen új, korszerű inkubátorral, lélegeztetőgéppel felszerelt mentővel gazdagodott az alapítvány, akik három megyében, napi 24 órában folyamatos ügyeletben várják, hogy segíthessenek.

Egy nap két koraszülött életét mentik meg, amiben ez a jármű is segít

Három szakember 24 órában várja, hogy segíthessen, ha baj van

A régióban éves szinten mintegy 700 koraszülött és újszülött mentését végzi az alapítvány. A korábbi mentőautó már több mint 250 ezer kilométert tett meg az elmúlt évek mentései során, így eljött az ideje a „tartalékba vonultatásának”.

– A nonstop ügyeletben orvos, ápoló, mentőgépkocsi-vezető, valamint koraszülöttmentő-autó áll folyamatos készenlétben a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kialakított állomáson – mondta Boncz Imre. A PTE Klinikai Központ stratégiai elnökhelyettese az új mentőautó szerdai bemutatóján elmondta: a szakemberek rendkívül fontos és hasznos munkát végeznek, hiszen az újszülöttek életének megmentésénél talán nincs fontosabb és szebb munka az egészségügyben.

Mint egy guruló kórház

Adj neki utat, adj esélyt!

A speciális, újszülöttmentő inkubátorral felszerelt járműben lélegeztetőgép is helyet kapott. De a “guruló kórházban” az újszülöttek életben tartásához, állapotuk stabilizálásához szükséges feladatokat is el tudják látni.

A korábbi mentőautó 250 000 km-t tett meg, most támogatásból tudtak cserélni

18 éve a legkisebbek megmentéséért dolgoznak

– A korábban használt mentőautóban az eszközök és a berendezések is elhasználódtak a mentett és szállított évi 700 újszülött ellátása során. A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány támogatásának, valamint az adó 1%-ok, illetve más egyéni és társalapítvány felajánlásoknak köszönhetően össze tudtuk gyűjteni a szükséges 43.700.000 Ft-ot az új mentőautó megvásárlásához. Az új jármű a napokban megkapta a megfelelő minősítéseket, engedélyeket, így a mai naptól felváltja a régi mentőautónkat, amely mostantól a szükséges tartalék szerepét tudja majd betölteni – tájékoztatott Masszi György.