Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megszállták a fényképészek az izsépi mákföldeket, azt állítják, ez a látvány még a tihanyi levendulást is lepipálja. A baranyai falut teljesen körülveszik a virágzó mákföldek, ha látni akarjuk, akkor siessünk, mert hamar levirágzik!

Nem telik el nap anélkül, hogy ne álljanak meg autók tucatjai a baranyai Izsép végtelen lila mezői között, az udvari határátkelőtől mindössze 5 kilométerre. A turisták fényképezőgépekkel vagy mobiltelefonokkal örökítik meg a gyönyörű látványt. Főleg kora hajnalban vagy kora este, amikor a napsugarak és a fények tovább fokozzák az élményt.

A csodálatos lila színben pompázó mákvirág-tengert Németh Attilla budapesti virágkötő mester közösségi oldalán szúrtuk ki, aki friss, ötletes kompozíciói miatt régóta a hazai virágkötő szakma legjobbjai közé tartozik. Számtalan szállodai és rendezvénydekoráción túl díszítette már többször az Operabált Lakatos Márkkal, valamint sok hírességet, például Jeremy Irons feleségét; készített csokrot Eszenyi Enikőnek és Pásztor Annának is. Attila a 56. zágrábi Floraart Nemzetközi Kertkiállítás után ejtette útba a régió legnagyobb mákültetvényét.

Fotó: Németh Attila

Sokan nem tudják, hogy a legnagyobb horvát mákültetvényről van szó, tulajdonosa egy izsépi horvát család. Fél hektárról indultak, háromra, majd mintegy 20-ra bővítették a termelést, tavaly pedig már 160 hektáron vetettek mákot.

– Miután négy éve beszéltünk egy mákfelvásárlóval, úgy döntöttünk, hogy három hektáron vetünk. Nagyon jó áron el tudtuk vetni, a mezőgazdasági technológia pedig nem túl nehéz, ezért úgy döntöttünk, kockáztatunk – és bejött! Egy kilogramm vetőmag kellett hektáronként, amiből 900 kg termett – nyilatkozta a Szlavónia Hangja napilapnak Bojan Đurić tulajdonos, aki szerint az is előny a többi gabonával szemben, hogy nincs vadkár, mert az állatok nem szeretik.

Forrás: Némath Attila Florist, Glas Slavonije, Osijeknews