Címlap Baranya Ideiglenesen ...

Ideiglenesen bezár a pécsi Aranykacsa étterem, mert ellehetetlenült az energiaellátása

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Patthelyzet állt elő abban a pécsi belvárosi étteremben, ahol a tulajdonossal a szolgáltató nem akarta meghosszabbítani az eddigi szerződést, egy másik pedig olyan feltételeket szabott, amit a vállalkozás már nem tudott teljesíteni. Így tulajdonképpen ellehetetlenült a nagy múltú étterem energiaellátása szeptember 30-tól – mondta Háber Tamás. Az étterem tulajdonosa hozzátette: van még pár napja, hogy kitaláljon valamit, de szerdán kiadta az utolsó menüt. Tavaszig csak a már lekötött rendezvényekre nyit ki.

A belvárosi éttermet 1981 óta viszi Háber Tamás, a mostani világpiaci helyzet azonban olyan nehézségeket görgetett az étterem üzemeltetése elé, amit már nem tudtak bevállalni – mondta a tulajdonos.

Tőzsdei árfolyamon a gáz, havonta és előre kell fizetni

A probléma összetett – kezdte Háber Tamás, aki szerint egy átlagfogyasztó el sem tudja képzelni, hogy egy vállalkozás milyen nehézkesen tud energiához jutni. Háber leszögezte:

egy ilyen étteremnek a szabad piacról kell az energiaszükségletét beszereznie, ezért meghatározott időre szerződést kell kötnie a kiválasztott energiaellátóval.

Az Aranykacsa étterem gázszolgáltatóval kötött szerződése szeptember végén, míg az áram év végén jár le.

Első akadály

Háber Tamással azonban a jelenlegi szolgáltató nem akarta meghosszabbítani a szerződést, így új beszállító után kellett néznie.

Augusztus óta keresi az energiabeszállítót, 19 megkeresésből 10 válasz érkezett, amiből 1 ajánlat, többi elutasítás

Második akadály

Háber Tamás augusztus óta keresi az új energiabeszállítót, akitől az Aranykacsa étterem gázt venne. Háber 19 kereskedőt keresett meg, de csak egy ajánlat érkezett érdemben, a többi elutasította.

Harmadik akadály

Ez az egyetlen beérkezett ajánlat azonban olyan feltételeket szabott, amit nem tudott az étterem bevállalni. Ők elvárták volna, hogy

– napi tőzsdei árfolyamon vásároljon gázt az étterem, amit havonta lekövet a szolgáltató és e szerint számláz majd,

– az étteremnek előre meg kell határoznia, hogy mennyi energiát igényel a vállalkozáshoz,

– ebben a konstrukcióban előre kell fizetnie, másrészt ha nem használja fel a lekötött energiát – amit nyilván ő is leköt az importja során -, akkor azt ugyanúgy ki kell fizetnie az étteremnek.

„Nem tudtuk aláírni a szerződést, bezárunk tavaszig”

– Ilyen szerződést nem tudtunk aláírni, nem tervezhető az üzlet gazdasági működése. És miután ezek a költségek olyan mértékben befolyásolják a vállalkozás havi tevékenységét, hogy csak negatív eredménnyel lehet zárni az időszakot, meghoztuk a nehéz döntést. Szüneteltetjük a vállalkozást – mondta.

DE! Szüneteltetni sem egyszerű egy vállalkozást, mert

csak akkor tudja Háber szüneteltetni az étterem működését, ha van szolgáltatója, aki ebben az esetben az E.ON. Háber elmondása szerint az E.ON viszont nem adott neki új ajánlatot az energiaellátás mikéntjéről. A másik oldalon pedig nem lehet szüneteltetni, ha nincs szolgáltató. Márpedig az Aranykacsa szerződése szeptember végén lejár.

Egy lehetőség maradt: leszereltetik a gázórát,

mert ha ezt nem teszik meg, akkor a megszűnés időpontjától kezdve 4000 forint per köbméteres büntetődíjat szabhatnak ki.

Összességében nem egyszerű a megoldás, de még keresem a lehetőségeket. Van pár napon szeptember végéig

zárta szavait Háber Tamás.

Ellehetetlenülnek a vállalkozások?

Háber még hozzátette: az alapanyagárak növekedésével és az energiaköltségekkel nem lehet már terhelni a vendégeket. Különösen úgy, ha figyelembe vesszük, hogy őket is érinti ugyanez a helyzet és nekik is spórolniuk kell. Ha pedig műemlékvédelmi környezetben napelemeket szereltetnének fel, akkor a városkép „elcsúfítása” miatt nem engedélyeznék azok felrakását vagy épp a leterheltség miatt nem adna engedélyt az E.ON. – Nagyon bízunk abban, hogy tavaszig lesz valami megoldás. Mi most a zárás mellett döntöttünk – mondta Háber Tamás.