Címlap Baranya “Ingyen...

“Ingyenárammal” működhet majd számos pécsi intézmény – jelentette be a gazban állva Hoppál Péter

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új napelempark épül ugyanis Pécsett 750 millió forintból.

Pécs célja a Zöld város koncepció elérése – magyarázta Hoppál Péter, efelé lépeget a város ezzel a projekttel is és ennek a koncepciónak volt része a múlt héten átadott tíz darab, tisztán elektromos meghajtású autóbusz is – közölte.

Arra a sajtótájékoztatóra a városvezetés meghívta Páva Zsoltot és Hoppál Pétert is, most azonban ez a viszonzás elmaradt, ezúttal a fideszes országgyűlési képviselő egyedül számolt be a jó hírről. Pécs ugyanis újabb napelemparkra nyert támogatást, amit még az előző ciklusban adtak be – Páva Zsolt idején.

A napelempark célja, hogy a megtermelt villamos energiával működtessen az önkormányzat (ha nem is teljes mértékben) különböző pécsi intézményeket, mint például a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Kodály Központot, a Pécsi Nemzeti Színházat, a Műjégpályát és a Hullámfürdőt.

Hoppál Péter elmondta, eredetileg csak hatvan százalékos támogatást biztosított volna a kormány a projektre, de Péterffy Attila pécsi polgármester levélben fordult a pénzügyminisztériumhoz, amiben arra kérte a tárcát, hogy a sztenderd támogatás helyett a költség 100%-át biztosítsák Pécsnek. Enélkül ugyanis 300 millió forint önrészt kellett volna beletennie a városnak a napelemparkba. Hoppál azt állította, ő és Őri László, a Megyei Önkormányzat elnöke járták ki, hogy a polgármester kérése meghallgatásra találjon.

Az önkormányzat azonban másként emlékszik erre. Közleményükben azt írták:

“Az elmúlt hónapokban több szakértő és városi szakember kitartó munkájának köszönhetően egy új szakmai javaslat született, melyet véleményezésre megküldtünk a projekt támogatását biztosító minisztériumnak. A mai nappal érkezett meg a minisztérium válasza, mely a Pécs által kidolgozott javaslatot szakmailag elfogadhatónak ítélte, és ezek alapján a projekt 100 százalékos támogatása biztosítottá vált. A projektek megvalósítása tehát újraindulhat, és nincs szükség több százmillió forint forráskiegészítésre”.

Hogy kinek van igaza, az nem derült ki, az viszont biztos, hogy Pécs végül 750 millió forintot, tehát a teljes összeget megkapta a Füzes-dűlőben épülő parkra.

„A kormány ezen döntésével 300 millió forint újabb  többlettámogatásban részesíti Pécset”

– magyarázta Hoppál Péter, aki hozzátette, az ünnepélyes átadáson majd örömmel venné, ha újra közösen avatnák fel a polgármesterrel a parkot, nem akarta ebből az eseményből kizárni. Ez a mostani ugyanis csak egy nyilvános kommunikációja volt annak a döntésnek, hogy a kormány a teljes projektet támogatja.