Címlap Baranya Megkezdődik a...

Megkezdődik a Kisinci-tó kotrása

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága közösségi oldalán számolt be a munkálatokról, amelyeknek köszönhetően a tó hosszú éveken át nyílt vizű tóként maradhat fenn.

A Duna-Dráva Nemzeti Park drávai szakaszán található Kisinci-tó változatos élővilág otthona, területén megtalálhatóak a fűz-nyár ligeterdők, mocsarak, láposodó víztestek és nádas szegéllyel bíró nyílt tavak. A vízfelület medre napjainkra erősen feltöltődött, ezért szükségessé vált annak kotrása, a lerakódott hordalék eltávolítása.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága tájékoztatása szerint: az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló „Riverside” projekt részeként november közepén kezdődik el a munkafolyamat, mivel ebben az időszakban a legkisebb a védett területen az állatok tevékenysége. Kisméretű kotróhajó segítségével fellazítják az iszapot, majd szivattyúval a Dráva főmedrébe juttatják el azt.

A beavatkozást követően megnő a Kisinci-tó vízmélysége és hosszú évekig nyílt vizű tóként maradhat fenn, megőrizve értékes élővilágát.

Kiemelt képünk forrása: DDNP facebook oldala.