Címlap Gazdaság Bánki Erik: m...

Bánki Erik: meredek ötlet az iparűzési adó felfüggesztése!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint fordított gazdaságpolitikára van szükség, más szempontból kell vizsgálni a válságkezelést, mint az első hullám alatt - fejtette ki az ATV Csatt című műsorában a baranyai politikus. 

A gazdaságról, a járvány gazdasági hatásairól vitázott az ATV Csatt című műsorában Bánki Erik, a parlamenti gazdasági bizottság fideszes elnöke, Varju László a parlament költségvetési bizottságának DK-s elnöke, valamint Lentner Csaba és Pogátsa Zoltán közgazdászok.

Varju László a beszélgetésben felvetette, hogy az éttermek mellett bértámogatást kapnak a sport- és szabadidőképzések, múzeumi tevékenységek, vidámparki, szórakoztató létesítmények, de nem kapnak támogatást a kisvállalkozások.

Bánki Erik szerint két részre kell bontani a járvány elleni kormányzati intézkedéseket. A fideszes politikus szerint az említett szakmák támogatása az első 30 napos időszakra szól, és azért ezek az ágazatok kapták, mert gyakorlatilag megszűnt a működési lehetőségük.

„A következő időszakra vonatkozó támogatások hasonlóak lesznek, mint a tavaszi, első hullám idején meghozott intézkedések, amelyek hajaznak a német Kurzarbeit mintájára”

– jelentette ki a műsorban Bánki.

Meredek ötlet

A társasági nyereségadó felére (5 százalékra) csökkentését és az iparűzési adó egy évre szóló felfüggesztését javasolta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek november 8-án (azóta egy új javaslat szerint két évre engedné el Parragh az iparűzési adót).

„Első hallásra ez egy meredek ötlet. Alaposan végig kell gondolni, hogy ez mennyire segíti a vállalkozások életben maradását”

– reagált Parragh felvetésére Bánki Erik. A fideszes politikus szerint hogy más szempontból kell vizsgálni a válságkezelést, mint az első hullámnál, egyetértett abban Pogátsa Zoltánnal, hogy fordított gazdaságpolitikára van szükség.

„Nem szabad egyensúlyra törekedni, nem szabad az egyensúly oltárán feláldozni azokat a lépéseket, amiket a járványkezelés vagy a gazdaságélénkítés érdekében kell megtenni.

Ha arról van szó, fel kell vállalni azt a politikai döntést, hogy igenis el kell engedni valamennyire az államháztartási hiányt, annak érdekében, hogy minél hamarabb ki tudjunk lábalni ebből a járványból”

– fogalmazott a műsorban.