Címlap Baranya Metszik a fák...

Metszik a fákat a Komlói úton és a Rét utcában március 7-től

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A BIOKOM március 7-én kezdi el a Rét utcai fasor metszését. A munkálatokat a reggeli csúcsforgalom utáni és délutáni csúcsforgalom előtti időszakban végzik el a szakemberek - derül ki a BIOKOM Nonprofit Kft.

A Rét utcai fasor teljes körű metszését több, mint 10 éve csinálta meg a BIOKOM. Az azóta eltelt időben a fákon száraz ágak jelentek meg, egyes ágak közel kerültek az épületekhez, bizonyos fák pedig az előrehaladott odvasodás miatt balesetveszélyessé váltak.

Az utcában többféle fafaj is található, amelyek közül leginkább a korai juhar egyedeinek állapota romlott meg. Ebben a folyamatban fákat támadó kártevők és kórokozók mellett szerepet játszott az is, hogy az idős fák már nehezen viselik azt a környezeti stresszt, ami egyre erősebben éri őket – tudtuk meg a BIOKOM közleményéből.

A fasor metszése a fenti okok miatt vált szükségessé. A csaknem 40 fát érintő beavatkozást a társaság a tervek szerint március 7-11. között végzi, öt szakaszban. Ehhez emelőkosaras autókat fognak használni.


A munkálatok ideje alatt az érintett szakaszokon tilos lesz a parkolás, illetve a forgalom is korlátozva lesz.

A munkavégzés a megszokottnál nagyobb hangzavarral járhat, ezért a BIOKOM kéri a lakosság, az ingatlantulajdonosok és az iskolák türelmét, megértését, közreműködését.

Nemcsak a Rét utcában, hanem a Komlói út mentén is számítani kell még metszési munkálatokra a március 7-ei héten. A társaság megkezdte mintegy 100 fát érintő beavatkozást a Komlói út környezetében még február végén. A munkálatokat két hetes időintervallummal tervezték, azonban technikai okok miatt ezek a feladatok áthúzódtak március 7-re.

A kivitelezés idején az érintett fák alatt a Komlói út szélső sávjának forgalma korlátozva lesz, hogy a fákhoz a szakemberek hozzáférjenek, és a munkát biztonsággal tudják kivitelezni.

fotó: BIOKOM*