Címlap Bulvár Ne higgye, ho...

Ne higgye, hogy hajszárítót nyert az Instán, csak kiberbűnözők pecáznak az adataira!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több kamuprofil is azt állítja, hogy a bejegyzésben megjelölt felhasználók hajszárítót nyertek, valójában azonban csak az adataikat akarják ellopni – hívja fel a figyelmet a HVG.

Napok óta terjed, a hétvégén pedig kifejezetten felpörgött az az Instagramon az átverés, amely azt állítja a gyanútlan felhasználóknak, hogy nyert egy hajszárítót. A valóságban természetesen ez nem igaz, cserébe viszont ellophatják az adatait.

A trükk meglehetősen egyszerűen működik: a támadók egy kamuprofilt hoztak létre, ahol a nyereményről szóló bejegyzést tettek közzé, megjelölve bennük a célba vett felhasználókat. A tapasztalatok szerint a kiberbűnözők több ilyen profilt is létrehoztak, azonban mindegyiknél ugyanazt a két képet használják, a szöveg magyarságát látva pedig szintén gyanús lehet, hogy azt egy fordító bot hozta létre.

Még szerencse, hogy az Instagramon nem lehet hivatkozást közzétenni a bejegyzésekben, csak a felhasználó névjegyében, így kisebb az esély, hogy valaki egyből rákattint a kamu oldalra vezető linkre. A jelek szerint azonban még így is sokan megteszik, különben valószínűleg nem tudna ilyen sebességgel terjedni az átverés.

A legegyszerűbb megoldás, ha a felhasználó először jelenti az adott bejegyzést, amiben megjelölték. Ezt mobilon és számítógépen is ugyanúgy lehet megtenni: a bejegyzés jobb felső sarkában a három pontra kell rányomni, majd megjelölni azt a Kéretlen vagy csalárd tartalom opcióval.

Illusztráció: hvg.hu

A jelentés után a rendszer automatikusan felkínálja, hogy tiltsuk le az adott profilt, amit ha megteszünk, már biztosan nem fog tudni még egyszer megjelölni bennünket.