Címlap Egészség 1672 beteget ...

1672 beteget küldhetnek haza Baranyában, ha minden ágy foglalt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most vasárnapig 1394 ágyat kell felszabadítani a baranyai kórházakban.

Mint azt a Pécs Aktuál tegnap megírta: fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre, ezért rendelkezésre kell állnia a szükséges ágyszámnak: jelentette be az országos tisztifőorvos szerdán. Ehhez azonban betegeket kell hazaküldeniük, ami országosan akár 33 ezer embert is jelenthet.

Baranyában összesen 1672 ágyat érint ez a döntés, vagyis ennyi beteget kell elküldeni, ha mindegyik ágy foglalt.

Ez úgy néz ki, hogy most vasárnpaig 1394 ágyat kell felszabadítani a baranyai kórházakban, ez az 50%, majd ezt követően a maradékot.

Az április 19-ig biztosítandó 50%-os ágykapacitás összesen 32.900 ágyat jelent, a következő ütemben tervezett 60%-os ágykapacitás összesen 39.500 ágyat jelent, amelyeket koronavírusos betegek ápolására kell biztosítani szükség esetén.

Bízunk benne, hogy nem lesz ennyi kórházi ágyra szükség és nem lesz ennyi beteg, de sajnos ez nem zárható ki a járvány európai terjedésének dinamikáját nézve, fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre is

– indokolta a döntést a tárca a kormányzati koronavírus-tájékoztatón keresztül.

Lapunk megkereste a rendelkezést kiadó Emberi Erőforrások Minisztériumát is, miután a PTE közölte, hogy nem válaszolhatnak. Egyelőre azonban a tárcától nem érkezett meg a pontos bontás arról, hogy ez a megyei számadat mit is jelent az egyes városok, legfőképpen pedig Pécs esetében.

Ha mégis megjönnek, akkor frissítjük a cikket.