Ingyenes szolgáltatásokkal segítik az áldozatokat Pécs főterén!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemes célt tölt be június 29-től a néhai Coffein kávézó épülete Pécs főterén. A Pécsi Áldozatsegítő Központ országosan a negyedik intézmény, mely jogi, pszichológiai és pénzügyi támogatást nyújt az áldozatoknak. A megnyitóünnepségen többek között Varga Judit igazságügyi miniszter mondott beszédet.

Varga Judit igazságügyi miniszter a megnyitóünnepségen kiemelte, hogy 2020 az áldozatsegítés éve. Mint mondta, ha a biztonságot adó környezetünkben, vagyis a családunkban bűncselekmény áldozatává válunk, az olyan helyzetet eredményez, melyre a társadalomnak és az államnak is reagálnia kell.

– Hazánkban az áldozatsegítő rendszer évek óta működik az állam civil, és egyházi jótékonysági partnereivel együtt. A rendszer eszköztára kiterjed a jogi és pszichológiai támogatástól kezdve a kártalanításon át a védett szállások biztosításáig. 2019 novemberében a kormány döntött az áldozatsegítő rendszer fejlesztéséről, melynek fontos eleme az áldozatsegítő központok országos hálózatának a megalkotása – mondta el a hétfői eseményen Varga Judit.

Az áldozatsegítő központok sorában Pécs a negyedik, mely Budapest, Szombathely és Miskolc után megnyílik, és helyben nyújt ingyenes jogi, pszichológiai, érdekképviseleti és pénzügyi segítséget a polgároknak. Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé tegyék ezeket a szolgáltatásokat!

A hétfői megnyitóünnepséggel együtt elindult a vansegitseg.hu információs weboldal is, melyet a szakemberek folyamatosan frissíteni fognak az áldozatsegítéssel kapcsolatos információkkal.

Varga Judit a Pécsi Áldozatsegítő Központ ünnepélyes megnyitóján elmondta: idén 600 millió forint áll rendelkezésre a már működő áldozatsegítő központok fenntartására és kapacitásuk növelésére. Hozzátette: emellett a kabinet célja, hogy a jövőben minden megyében létrejöjjön ilyen intézmény. További célként fogalmazta meg, hogy olyan rendszer működjön, amelyben a hatóság is aktív cselekvőként lép fel az áldozatok támogatásában. Jelezte azt is, hogy a kormány a jövőben is számít a civil és egyházi partnerek együttműködésére, mert a hivatali rendben működő állami segítségnyújtó rendszernél azok “természetüknél fogva rugalmasabban tudják ellátni a feladatokat”.

Horváth Zoltán kormánymegbízott kiemelte, hogy az ilyenfajta együttműködésnek Pécsen nincs divatja, hiszen máig vannak, akik inkább árkokat építenek, mint hidakat. Mint mondta, a pécsi Áldozatsegítő Központ is jól mutatja, hogy a kormány és a helyi szereplők közreműködésével hatékonyan lehet építkezni.

Dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke az eseményen kiemelte, hogy Miskolchoz hasonlóan Pécs, Baranya megye is nehéz helyzetben levő vidéki része az országnak, hiszen többek között mindkét térség lakosai a rendszerváltás vesztesei közé tartoznak.

– Baranya megyében a civil partnerségnek nagy hagyománya van. A Máltai Szeretetszolgálat is egyike azoknak a szervezeteknek, melyekkel régre nyúlik vissza kapcsolatunk, és ígéretes jövő elé is nézünk – fogalmazott az elnök.  

Előző sztori

Majdnem sikerült megúsznia, de tettenérték a pécsi zsaruk

Következő sztori

Bekapcsolják Pécsett is a “félelmetes” 5G-t

Legutóbbiak innen: Egészség