Címlap Egészség VARÁZSLAT: Ma...

VARÁZSLAT: Macikba varrják a fájdalmat Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a pécsi Brummogdában macikkal gyógyít Horváth Annamária. A mentálhigiénikus 15 éve foglalkozik gyerekekkel és felnőttekkel. Az elmúlt években volt már olyan fiatal páciense, aki egy válást követően szinte teljesen "megnémult". A bocsok társaságában viszont megeredt a nyelve.

Nemcsak a macikat, hanem a probléma szálait is elvarrják a Brummogdában

A pár négyzetméteres, aprócska üzletben több ezer plüss között elfér még két szék, amin Annamária és az ide betérő foglalhat helyet.

– Mindig ki szoktam hangsúlyozni, hogy én nem vagyok gyűjtő, igazából ezek a macik egyszer csak itt lettek. De tényleg – magyarázza Annamari, hogy miért is lógnak még a csillárról is a bocsok.

– Aki ide bejön, varrhat egy macit az én segédletemmel és persze a varrás közben észre sem vesszük, de nagyon sok mindenről beszélgetünk is közben – árulja el a titkot Annamari. – Nem egyszer, mire elkészül a maci, már a megoldásra is rájövünk.

Még a hallgatag gyermek nyelve is megered, sőt!

Volt egy 8 éves kisfiú, aki négy éven keresztül – egy válást követően – nem beszélt. A macikkal való kitartó munkának viszont meglett az eredménye, a gyermek nyelve megeredt.

– Tényleg hihetetlen, amit most mondok, végül kommunikáció szakot végzett az egyetemen – emlékszik vissza mosolyogva Annamari.

Brumma-brumma, Brummogda

A Ferencesek utcájában található helyet azért Brummogdának nevezte el Annamari, mert az ide betérők macikészítés közben még arról is beszélhetnek, ami a szívüket nyomja.

– Szerettem volna olyan helyen fogadni a szomorkodó gyerekeket, felnőtteket, ahol feloldódnak – kezdi Annamari, honnan is indult a „rendelő” története.

Szorongással, félelemmel vagy gyásszal szoktak jönni

Van, aki évek óta visszatérő vendég Annamarinál

A macik társaságában gyerekpszichodráma is történhet, de a megvarrt bocsok alakjából, száj- és kéztartásukból is sok minden kiolvasható.

Nem mindegy, hogy a megvarrt bocs hogyan néz ki!

– Nem akartam olyan körülmények között gyerekekkel beszélgetni, ahol fehér falak vesznek minket körbe. Azon befeszülnek az amúgy is szorongásokkal teli kicsik – mondja Annamari, aki hangsúlyozza: ő igyekszik segíteni, de pontosan tudja a kompetenciahatárait. Előfordult már, hogy Annamari további kezelést ajánlott a macikat varró klienseinek.

Visszatérnek a vendégek

Az elkészült maci segít a probléma megoldásában

Az évek során pedig sok visszatérő vendége is lett Annamarinak. Anita több mint egy évtizede készít macikat, miközben órák hosszat beszélget a mentálhigiénikussal. Azt mondja, észre sem veszi, hogy repül az idő.

– Ez egy olyan kis kuckó, ahová az ember bemegy és a külvilág kizáródik. Belekerülünk egy olyan csodavilágba, ahol békére lelhetünk, nyugalomra és emellett a macivarrás közepette nagyon sok mindent meg lehet beszélni – mondta Cselle Anita.

A Brummogdába eddig a legkisebb vendég egy hároméves fiú, míg a legidősebb egy 84 éves asszony volt.