Címlap Egészség Rasszistának ...

Rasszistának tartják, átnevezik a majomhimlőt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mpox néven hivatkozik ezentúl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddig majomhimlőnek nevezett járványos megbetegedésre – írja az Index a szervezet hétfői bejelentése alapján. A tervek szerint a majomhimlő elnevezést egy év alatt vezetik ki teljesen, addig mindkét néven lehet hivatkozni a betegségre.

Állítólag több olyan panaszt kaptak, amelyek szerint a majomhimlő elnevezés rasszista és megbélyegző. A WHO idén korábban indított konzultációt az új névről.

Az mpox elnevezést javasolta többek között egy férfiak egészségével foglalkozó szervezet is, amelynek vezetője úgy vélte, a majomhimlővel kapcsolatos képzettársítások miatt sokan nem vették komolyan a betegséget, sem a miatta kihirdetett egészségügyi vészhelyzetet.

A WHO adatai szerint jelenleg világszerte mintegy nyolcvanezer fertőzöttről és 55 halálesetről tudni, összesen 110 országból jelentettek fertőzéseket. A vírust először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjában.