Címlap Egészség Szakács: „Nek...

Szakács: „Nekem az étkezés nem orgazmus!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szakács Sándor neve fogalom a hazai testépítésben. Tizenöt éve edzősködik, több százan fordultak meg a keze alatt, s annak, aki egyszer hozzá járt, annak a későbbiekben is mindig segít. Fogyás és visszahízás, versenyzés, Szakács Team, monotonitás, szigor, harminc éves diéta – bekukkantottunk ebbe a világba.

Amikor találkoztunk vele az egyik pécsi edzőteremben, látszott rajta, hogy nem pihenéssel töltötte az előző fél órát.

– Lábaztam – árulta el Szakács Sándor, hogy aztán a beszélgetés során kiderüljön, hetente hatszor edz, 21 évesen, tehát immár 31 (!) éve kezdte a testépítést, 2000 és 2013 között versenyzett (masters világbajnoki 2. helyére a legbüszkébb), s csak 15 éves súlyzós múlttal a háta mögött merte elvállalni edzőként az első vendéget.

Azóta több százan fordulhattak meg a keze alatt. Jöttek hozzá kiváló és kevésbé jó genetikával megáldottak, kövérek, soványak, nők, férfiak. Soha senkit nem küld el látatlanban.

Hetente öt-hat lány keres meg azzal, hogy versenyezni szeretne. Soha senkinek nem mondok nemet látatlanban, mindenkit megnézek fürdőruhában és magassarkúban. Ezután kilencvennyolc százalékos pontossággal megmondom, van-e értelme versenyeznie, vagy sem.

S hogy mik a leginkább fontosak? Az arányok! Széles váll, kicsi csípő – ez az alap. Az izmok tapadása szintén fontos tényező. Az, hogy valakin van zsír, nem probléma, hiszen ledolgozható.

– Sok lány testileg alkalmas, de hamar kiderül, hogy mentálisan nem bírja. Nagyfokú monotonitástűrés szükséges ehhez a sporthoz, amire nem mindenki képes. Az a tapasztalatom egyébként, hogy soha nem azok bírják a legjobban a strapát, akik genetikailag a legkiválóbbak, hanem azok, akik valamilyen hátrányos helyzetből indultak. Egyszerűen jobban küzdenek a sikerért, többet hajlandóak megtenni érte.

Például a táplálkozásban. Szakács Sándor 30 éve (!) diétázik. A kívülállók nyilván ilyenkor elszörnyednek, milyen borzasztó lehet ez, de ő ezt abszolút jól bírja.

– Tudod, mi a lényeg? Nekem az étkezés nem orgazmus! A családomban soha nem volt fontos szerepe az étkezésnek, akkor ettünk, amikor muszáj volt. Hetente most is van egy csaló napom, a szüleimnél megeszek bármit.

A 2017-ben az Év felkészítő edzőjének megválasztott pécsi szakember több versenyzővel is együtt dolgozik, a Szakács Team tagjai rendre kiváló eredményeket érnek el a hazai és a nemzetközi viadalokon. Rájuk, az eredményeikre is nagyon büszke, de van valami, amire még büszkébb.

– A kupa, a győzelem is fontos, mert jó visszacsatolás a munkát illetően. A versenyzőket illetően nagyon örülök annak, hogy megszerettettem velük a sportot, eljuttattam őket a színpadig, s ezen keresztül akár egy szakmát is adtam a kezükbe: sokan edzősködnek. Ilyenkor érzem, hogy letettem valamit az asztalra. És persze ott vannak azok, akik nem akarnak versenyezni, a civilek. Sokszor rettentő rossz genetikával megáldott emberekkel találkozom, össze-vissza áll kezük-lábuk, aztán néhány hónap alatt olyan testet érünk el, amiről álmodni sem mert. És ezt óriási sikernek tartom!

Persze ahhoz, hogy valaki célba érjen, megvalósítsa álmait, mindent be kell tartania, amit a személyi edzője elvár. Szakács Sándor jó humorral megáldott ember, de emellett szigorú és következetes – máshogy nem megy.

Mindenkit le lehet fogyasztani. Egy civil esetében a heti fél-egy kiló zsír ledolgozása már jó eredmény. Persze mindenkinél van stagnálás, ilyenkor kell a személyi edző, aki tudja, miben kell változtatni. Amikor elvállalok valakit, gyakorlatilag kötünk egy kétoldalú szerződést. Ő is bármikor kiszállhat, abbahagyhatja, de ha nem fogadja meg a tanácsaimat, nem követi az instrukcióimat, akkor én sem foglalkozom vele tovább. Én nem ehetek senki helyett, és rám feleslegesen senki se költse a pénzét! Nem mellesleg, nem is engedhetem meg magamnak azt, hogy ne látsszon a fejlődés azokon, akikkel dolgozom: nekem a legjobb reklám maga a vendég!

Aki pedig egyszer az ő vendége volt, örökké az is marad. Ha felhatalmazza rá. Bár sokan már nem vele együtt dolgoznak, mindig számíthatnak a tanácsaira, szóvá teszi, ha valamit nem úgy csinálnak, ahogy kellene.

– Mindenki látott már előtte-utána fotókat. Arról viszont nem szokott szólni a fáma, hogy mi történik még később! Közel hetven százalékuk visszahízik. Nincs kontroll. Épp ezért utána is kell foglalkozni a vendégekkelteszi hozzá Szakács Sándor.  

A Szakács Team versenyzőinek legutóbbi eredményei. Gász Petra: IFBB Magyar Kupa két 4. hely; IFBB magyar bajnokság 5. Gebei Erik: Bodysport Kupa physique 2. Germán Andrea: PCA fitneszmodell 1.; Bodysport Kupa fitneszmodell abszolút 1. Harasztia Lívia Amanda: PCA fitneszmodell 2.; Fitparádé fitneszmodell 3.; Just Clear fitneszmodell 2. Helstáb Lilla: Just Clear fitneszmodell 1., abszolút 1.; Magyar Kupa junior 1., felnőtt 1.; magyar bajnokság junior 1.; IFBB junior világbajnokság 3. Horváth Hajnalka: PCA 4. Papp Andrea: Fitparádé Fitmom 1.