Ugrásszerűen nő a tervezett műtétek száma, nagyon kellene a vér Pécsen!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-járvány miatt csökkent a véradások száma, nyáron pedig mindig kevesebben adnak vért. Mivel a szigorítások enyhítésével újraindultak az egészségügyi ellátások, a tervezett műtétek száma ugrásszerűen emelkedik Pécsen, ami a vérigények jelentős növekedésével jár. Ezért duplán szükség van az emberek “önzetlen adományára” a vérkészlet folyamatos feltöltéséhez, a betegek ellátásához.

Véradás szempontjából a nyár egyébként is kritikus időszak, a járványidőszak kijárási korlátozása miatt pedig még kevesebben mentek el Pécsen vért adni. Bár ahogy Selmeci Gabriellától, pécsi véradásszervezőtől megtudtuk, a járvány ideje alatt sem volt probléma, minden vérigényt sikerült teljesíteni. Mint mondja a pandémia miatt több véradás is elmaradt, de a Pécsi Vérellátó Központban és a vidéki vérgyűjtési helyeken nagyon szép számmal jelentkeztek véradásra a környékbeliek.

– Köszönet jár a véradóknak, akik a járványhelyzet ideje alatt sem feledkeztek meg arról, hogy a vérre minden körülmények között szükség van – tette hozzá.

A napokban indult el az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közös kampánya „Mondj IGEN-t az ÉLET-re! Adj vért!” szlogennel, amelyhez Kiss Gergely, Krizsán Szabolcs, Rédli András és Horváth Gábor sportolók is csatlakoztak. A világ élsportolói közé tartozó négy kiválóság nemcsak a pályán mutatja meg, hogy szükség van az összefogásra, hanem a hétköznapi életben is.  A sport szeretetén túl egy dolog biztosan közös, a felelősségérzet embertársaik iránt. Ezért elhatározták, hogy rendszeres véradóként felhívják ismerőseik, barátaik figyelmét is e nemes cselekedetre.

Azon véradók között, akik a kampány ideje alatt vért adnak 3 db két éjszakás wellness pihenést, valamint 3 db 10 000 Ft értékű Decathlon ajándékutalványt sorsolnak ki.

Selmeci Gabriella elmondja, hogy a pécsi véradási akciók célja elismerésük kifejezése, azoknak az embereknek, akik önzetlenül nyújtják karjukat, hogy a beteg embereken segíthessenek. „Nagy öröm számunkra, az események népszerűsége.” – teszi hozzá.

Tévhit, hogy a plazmaközpontok elszipolyozzák a véradókat

A pécsi véradásszervező elmondja, hogy abszolút tévhit, hogy a plazmaközpontok elcsalogatnák a véradókat. Mint mondja, a plazmaadók évente legalább egyszer teljes vért is adnak. Kiemelni, hogy a pécsi plazmaközpontokkal nagyon jó az együttműködés Pécsen, a járvány ideje alatt többször is szerveztek közösen véradást. Hozzáteszi, hogy hamarosan újraindulnak Pécsen is a véradóeseményeket, melyekre szeretettel várják az önzetlen pécsieket.

Előző sztori

Elhunyt Csurka László Jászai-Mari díjas színművész

Következő sztori

Halomra büntették az autósokat a pécsi közteresek egy problémás utcában

Legutóbbiak innen: Egészség