Címlap Egészség WHO: Elkerült...

WHO: Elkerülte Magyarországot a fertőzés világszerte látott ugrásszerű növekedése

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Klubrádiónak mondta ezt Ledia Lazeri, az egészségügyi világszervezet, a WHO budapesti irodavezetője.

A Klubrádió készített interjút a WHO magyarországi vezetőjével. Ebben Ledia Lazeri azt mondta egyebek mellett, hogy itthon „nem növekszik a megbetegedések száma exponenciálisan, ahogy szinte mindenhol. Naponta kevesebb, mint 10%-kal nő az esetek száma, ami tehát nagyon messze van az exponenciális növekedéstől. Viszont, ha ez bekövetkezne, akkor lesz elég kórházi ágy” – utalt arra, hogy a napokban a magyar kürházi ágyak 60%-át kellett felszabadítani.

Szerinte Magyarország jól kezeli a járványt.

„A többi országgal való összevetés is azt mutatja. Hisz hat hét telt el a fertőzés kitörése óta. Tehát az adatok arra engednek következtetni, hogy Magyarországnak sikerült menedzselnie, hogy elkerülje az exponenciális növekedést”

– magyarázta a műsorban.

Bőven eleget tesztel Magyarország

A WHO hazai vezetője kitárt arra is, hogy szerinte eleget tesztelnek itthon.

„Fel szeretném hívni a figyelmet valamire. Tudjuk, hogy szerte a világon csak gondolják, mi lenne az optimális tesztszám.

A WHO szerint az lenne az optimális, ha minden egyes kimutatott és igazolt fertőzés mellett 10 tesztet tudnának elvégezni. Magyarországon ez az arány magasabb: 1 a 30-hoz,

és minden jel arra utal, hogy ezek a tesztek megbízhatóan szűrik ki a pozitív eredményeket”

– mondta.

A beszélgetést itt lehet meghallgatni:

Kapcsolódó cikkünk: