Címlap Egyetem Ketten is pál...

Ketten is pályáznak a PTE kancellári címére

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy "rejtélyes idegen" és a Pécs Aktuálon korábban már megírt hír szerint Decsi István, Pécs egykori gazdasági alpolgármestere is pályázik a posztra - közölték forrásaink. Az érintett tárcát hiába kérdeztük, onnan egyelőre nem válaszoltak. 

Mint ahogy azt a Pécs Aktuál korábban elsőként megírta: a váratlan hirtelenséggel megüresedett kancellári pozícióért komoly verseny folyik a háttérben. Sőt, igazából pontosabb lenne versenyeztetésről beszélni – tudta meg lapunk több forrásból. A “versenyzsűri” vezetője pedig maga az Információs és Technológiai miniszter, de ott ül még mellette természetesen az egyetem rektora és még sokan mások is.

Lapunk beszámolt arról is, hogy egészen biztosan forgott öt név a “rendszerben”, de még a kancellári poszt pályázati kiírása előtt – köztük Pécs egykori gazdasági alpolgármestere, Decsi István neve is felbukant.

A helyzet az, hogy az összeesküvés-elméletek dacára nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem

elsősorban az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) az, vagyis Palkovics László miniszter, aki meghatározó súllyal veheti ki részét a döntésből,

vagyis abból, hogy ki lesz majd a PTE kancellárja.

Évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a tárca azért, és ezt folyamatosan kommunikálják is, hogy a magyar felsőoktatás piaci, gazdasági szempontból is versenyképes legyen. Mindezek mellett pedig a PTE több tízmilliárdos fejlesztési források felett diszponálhatott és fog is a jövőben a tervek szerint, amelyek szorosan összefüggnek regionális gazdasági célokkal. És ez az, amiért Decsi Istvánt tartották a legesélyesebbnek forrásaink korábban.

A “láthatatlan” tárgyaló ember

Decsit a “láthatatlan alpolgármesternek” nevezték 2016 és 2019 között Pécsett – miután Girán János alpolgármester lemondása után átvette a pozíciót. Ennek az volt az oka, hogy alpolgármesterként szinte sosem engedett a média csábításának, szereplés helyett inkább a háttérben tevékenykedett. Más politikusok lopták el a show-t akkoriban.

A közgazdász végzettségű, egykori politikus személye azért izgalmas, mert ugyan kevesen tudják róla, de

szinte az összes Pécsre érkező multinacionális és helyi vállalat (Warema, Magnus Aircraft, Thyssenkrupp, ALDI International IT Services Kft., Amphenol, Hanon Systems, stb.) idehozásában komoly szerepe volt.

Ő volt az, aki képviselte Pécset a különféle gazdasági tárgyalásokon itthon és külföldön; és ő az, aki a Német Gazdasági Klub pécsi szekciójának a vezetője is.

Decsi emellett nem ismeretlen az országos politikai és kormányzati körök számára sem. Tehát egyelőre ő az, aki látszólag “szintetizálja” a kormány régiós és helyi gazdasági, gazdaságfejlesztési céljait, az ehhez szükséges rutint a politikai megbízhatósággal. Ráadásul

információink szerint Decsi nevét régiós gazdasági szereplők dobták be elsőként az ITM döntéshozóinak.

Azóta kiírták a pályázatot, és le is zárult a beadási határidő.

Két pályázó

Bár érdeklődtünk az ITM-nél, hogy pontosan hányan jelentkeztek, a minisztériumtól egyelőre nem kaptunk válaszokat. Forrásaink szerint viszont ketten adtak be pályázatot a posztra, a fent említett Decsi István mellett egy “rejtélyes idegen” is. Érdekes, hogy neki még a nevét sem tudtuk kideríteni – eddig, csak annyit, hogy Budapestről pályázatott. Mivel azonban ezek nem hivatalos és nem megerősített információk, így egyelőre nem lehetünk biztosak semmiben.

Ami viszont biztos, hogy hamarosan értékelik a pályázatokat az ITM-ben, a pozíciót pedig – a kiírás szerint – október közepétől töltheti majd be a PTE új kancellárja.