Címlap Egyetem Megerősítette...

Megerősítette a PTE, hogy gondolkodnak a modellváltásról: alapítványi működés jöhet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elismerték azt is, hogy Bódis Józseffel egyeztettek a modellváltásról. Viszont kvázi nyilatkozat-stopot vezettek be - közölték. Bár eddig se nyilatkoztak. 

Elsőként írt arról a Pécs Aktuál, hogy modellváltás előtt állhat a PTE, alapítványi működésre térhetnek át akár már a nyáron. Megírtuk azt is, hogy lehet olyan lobbi is háttérben, amely szorgalmazza az orvosképzés és a klinikumok önálló intézménybe szervezését – országosan, amely Pécset, illetve az ÁOK-t is érintené. Ez utóbbi információinkat ugyanakkor nem erősítették meg, de azt igen, hogy erről korábban valóban volt szó.

Elsőként írtuk meg azt is, hogy a Pécs Aktuál értesülései szerint Bódis József egykori rektor, jelenlegi államtitkár szívesen lenne a PTE-t működtető alapítvány kuratóriumi elnöke, és ezért már „tapogatozó” egyeztetéseket is folytat, illetve kezdeményezett igen magas körökben.

Miseta Attila rektor, és Decsi István kancellár közös hírlevélben értesítették az egyetem polgárait arról, hogy „a Pécsi Tudományegyetem vezetése és a dékáni kar tájékozódó megbeszélést folytatott dr. Bódis József államtitkár úrral, a Pécsi Tudományegyetem a modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról.

Az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról. Erről tájékoztatni fogják a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Pécsi Tudományegyetem polgárait is.

A döntés megszületéséig további nyilatkozatot a Pécsi Tudományegyetem nem kíván tenni” – szögezték le.

Ugyanakkor lapunk úgy tudja, szinte már biztos, hogy megtörténik a modellváltás a pécsi egyetemen, azt ugyanis több vezető is támogatja. Egyrészt a kancellária – vágyott – megszűntetésének lehetősége miatt (hiszen az alapítványi működés esetén nem kötelező, a törvény nem írja elő a kancellár hivatalát), másrészt mert így látják biztosítottnak, hogy az egyetem teljes vagyona egyben maradjon, és ne lehessen kiszervezni egyes karokat, klinikumot és infrastrukturális vagyont se.