Címlap Egyetem Rektorválaszt...

Rektorválasztás: kihívót kapott Miseta Attila egy közismert ügyvéd, egyetemi tanár személyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hamarosan rektorválasztás lesz a Pécsi Tudományegyetemen, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány a vonatkozó törvény, valamint a PTE Szervezeti és Működési Szabályzata alapján pályázatot hirdetett a tisztség betöltésére. A megbízás 2022. július 1. napjától 2026. június 30. napjáig szól. Április 15-ig bírálják el a pályázatokat, eddig ketten adtak le anyagot: Miseta Attila jelenlegi rektor és Prof. dr. habil. Herke Csongor DSc, aki a jogi kar tanszékvezető egyetemi tanára, nem mellesleg közismert ügyvéd is. Mindkettőjük leadott pályázata nyilvános, IDE KATTINTVA elérhető, olvasható és összehasonlítható.

Dr. Herke Csongor

Herke elképzelései számos újítást tartalmaznak a jelenlegi helyzethez képest. Egyebek mellett a diákokkal tartana szorosabb kapcsolatot egy „összhallgatói értekezlet” keretében is akár; jelentősen javítana az oktatók és a hallgatók közötti kommunikáción is. Komoly javaslatai vannak az egyetem működtetésére, fejlesztésére is, konkrét külföldi felsőoktatási intézmények bevált gyakorlatait mutatja be dolgozatában, és alkalmazná ezeket Pécsett is – a már meglévők mellett. A PTE-n folyó kutatásokat és a kutatás-fejlesztés területeit is jelentősen erősítené – egyebek mellett karokon átívelő módon.

Pályázatának végén Herke Csongor azt írta: olyan egyetemet képzel el, ahol a karoknak megvan a megfelelő önállóságuk, nem érzik úgy, hogy az egyetem a fejük fölé nőve dönt, ugyanakkor az egyes karok magas szintű, egymást támogató együttműködése olyan értékeket teremt, amit külön-külön nem lehetne elérni. A fő célja az, hogy a PTE nemzetközi mércével mérve is érték legyen.

Fotó: Jogi Fórum