A horvát tengerparton beindult a turistaszezon, minden készen áll a vendégek fogadására. Idén már egy kicsit vastagabb pénztárcával édremes elindulni a tengermellékre. A pécsiek kedvenc szigetein - Pagon és Viren is - magasabb árakkal kell idén számolni.
Az euró bevezetésével drágultak az árak Horvátországban, a kereskedők sokszor indokolatlanul emelték a termékek és szolgáltatások árait – derült ki a horvát fogyasztóvédelem szúrópróbaszerű ellenőrzésein.
A pécsiek kedvenc szigetein – Viren és Pagon – a nyári étlapok már felkerültek az internetre. A legolcsóbb pizza 3500, a sült krumpli 1500, a kávé 600, a sör 900 forinttól indul. A hamburger és a csevap lepényben 3700, a tintahal sült krumplival 4400, mangoldos főtt krumplival 8800 forinttól már kapható.
Az egyik horvát napilap is körbenézett, hogy milyen árakra lehet számítani az egyik legfelkapottabb horvát nyaralóhelyen, Makarskán, ahol a legfrissebb étlapokról szemezgettek.
Az egyik legrégebbi étteremben, amelyet 1980-ban nyitottak meg, 10 deka dalmát érleltsonka-tálért 7400 forintot kérnek. A vendég előtt az asztalnál elkészített marha tatárbifsztek (20 dekagramm) ára 22 ezer forinttól kezdődik, míg a tonhalból készült tatárért 6600 forintot kérnek. A levesek ára 2200-2500 forint között mozog.
Nyaraláskor sokan a halakért és a tenger gyümölcseiért ülnek be egy éttermekbe, ahol átlagosan 26 ezer forintot kell kifizetnie egy kilogramm friss halért, egy kilogramm garnélarák ára például 24 ezer forint, a grillezett tintahal kilogrammja 21 ezer forintba kerül.
A desszertek ára 2500 és 7400 forint között változik, legyen az palacsinta, sütemény vagy szuflé.
Az olcsóbb ételek az utcai talponállókban már megfizethetőbb áron, 3000-3600 forintért kaphatók.